Folyamatosan emelkedik a gyógyultak száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek - hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb pandémiás adatokat ismertetve Müller Cecília elmondta: 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 91-en hunytak el, akiknek a többsége idős, krónikus beteg volt, de egy fiatal, 25 éves is volt köztük. Szavai szerint az áldozatok csupán hét százalékának nem volt alapbetegsége.

A tiszti főorvos arra is kitért, hogy a 27 EU-tagállam átlagában az egymillió főre vetített számok azt mutatják, hogy mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számában Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon is extrém terhelésnek van kitéve az egészségügyi ellátórendszer.

– Terv szerint zajlik a védekezés, most már az összes aktív intézményben ellátnak koronavírusos betegeket. Rendkívül fáradtak az egészségügyi dolgozók, rögzíteni kell a pihenőidejüket, hogy bírják a rájuk eső terhelést – fogalmazott a tiszti főorvos, aki azt is közölte: a gyógyultak száma folyamatosan növekszik, ez azért fontos, mert aki átesett a fertőzésen, annak a szervezete nagy valószínűséggel ellenanyagot termel, és vérplazmaadással tud segíteni a súlyos betegeken.

Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában több mint 27 ezer PCR-vizsgálat történt, a tesztelési kapacitást folyamatosan bővítik, így jelenleg már az Országos Vérellátó Szolgálat is hozzájárul a betegek diagnosztizálásához. A gyorsteszt alapú vizsgálatot hat szűrőbusz mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, valamint mentősök és egészségügyi intézmények is végzik.

A koronavírus-járványnak a következő időszakban várható változásaival kapcsolatban Müller Cecília jelezte: a szennyvízvizsgálatok arra utalnak, hogy a 46. heti vizsgálat alapján Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte. Mint mondta, ebből egyértelműen látszik, hogy a következő napokban még számítani lehet pozitív esetekre.

(MN, MTI)

Előző sztori

A katonák az utcán az emberek biztonságát őrzik

Következő sztori

Egy hétig terelőútvonalon jár a 7-es troli

Legutóbbi hasonló cikkek