Ezt kell tennünk, ha megjelennek a tünetek koronavírus-fertőzés esetén

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Információk Covid–19 tünetek esetén: Mikor mit tehetünk? címmel lakossági tájékoztatót állított össze a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete. Az anyag számos hasznos információ mellett kiemeli, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés okozta egyes tüneteket miként tudjuk otthon kezelni, és milyen panaszok fellépése esetén van szükség azonnali segítségre és a mentő hívására - írja a Magyar Nemzet.

Mit tegyen otthon, ha koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, mi a teendő tesztelés előtt, mikor szükséges mentőt hívni, hol kapható lelki segítség? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az a tájékoztató, amely a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Magatartástudományi Intézetének együttműködésében készült.

Az anyag számos hasznos információ mellett kiemeli, hogy a Covid–19 okozta egyes tüneteket miként tudjuk otthon kezelni, hangsúlyozza a C- és a D-vitamin szedésének fontosságát, ajánlott dózisát, valamint az elegendő folyadékfogyasztás és pihenés kiemelkedő szerepét.

Az összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy mely tünetek jelzik, ha azonnali segítségre van szükség.

A tájékoztatóban azt írják, hívja a mentőket a 112-es számon, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja: súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság); súlyos vagy fokozódó mellkasi, illetve felhasi fájdalom; hirtelen megjelenő súlyos, vagy fokozódó erős fájdalom; ájulás, eszméletvesztés; hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, illetve beszédzavar; súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás; környezet által észlelt zavarodottság, zavartság; vérköpés, vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés; tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés.

A hatoldalas tájékoztató, amely arra is kitér, hogy mit vigyen magával a kórházba az a beteg, akinél a mentők úgy ítélik meg, hogy biztonságosabb számára az intézményi ellátás, elérhető ide kattintva.

Előző sztori

Egy hónap szünet után három meccse lesz a Szedeáknak hat nap alatt

Következő sztori

Döntetlen a megyei rangadón