Egészség

Egyre többen kapnak bírságot a nem megfelelő maszkviselet miatt

Egyre többen kapnak bírságot a nem megfelelő maszkviselet miatt

2020. november 10., kedd
Egyre többen kapnak bírságot a nem megfelelő maszkviselet miatt

Kiss Róbert alezredes elmondta: hétfőn 24 alkalommal kellett intézkedniük, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközön, kilenc embert figyelmeztettek, öten helyszíni bírságot kaptak és tíz embert feljelentettek a rendőrök. A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 833 személlyel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően hordott maszk miatt.

Az üzletekben és közintézményekben a maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt hétfőn 113 alkalommal intézkedtek, ebből 41 esetben figyelmeztettek, 45 helyszíni bírságot szabtak ki és 27 embert feljelentettek. A szabályok bevezetése óta 2500 intézkedésre volt emiatt szükség.

Hétfőn az átutazási szabályokat megsértők közül 37 kapott helyszíni bírságot, egy embert pedig feljelentettek.

A maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt hétfőn a rendőrök két napra bezártak egy edelényi pékséget és egy kazincbarcikai sörözőt. Kiss Róbert elmondta: az edelényi pékségben az egyik alkalmazott, az üzemeltető és a pékség egyik vásárlója sértette meg a maszkviselés szabályait. Két ember helyszíni bírságot kapott, egyet pedig a rendőrök feljelentettek. A kazincbarcikai sörözőben az üzemeltető, a pultos és öt vendég nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot, itt három ember helyszíni bírságot kapott, négyet pedig feljelentettek.

Hétfőn 3941 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 36 078 emberrel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés, közülük 3190-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást. A rendőrök hétfőn 15 221 esetben személyesen ellenőrizték a házi karantén szabályainak betartását.

A kijárási korlátozás ellenőrzése során 146 esetben kellett intézkedniük hétfőn, hat esetben figyelmeztettek, 95 esetben helyszíni bírságot szabtak ki és 45 embert feljelentettek.

Az alezredes elmondta: szavaz az Országgyűlés a különleges jogrendről szóló törvényjavaslatról, a törvényjavaslat elfogadása esetén még kedden megjelenik a Magyar Közlönyben az új veszélyhelyzeti védelmi intézkedésekről szól kormányrendelet.

Közölte: a kormányrendelet általános rendezvényszervezési, rendezvénytartási valamint gyülekezési tilalmat vezet be, valamint 20 és 5 óra között kijárási tilalmat léptet életbe.

A kormányrendelet szabályozza a vendéglátóhelyek, éttermek, szabadidős létesítmények látogatásának tilalmát, a sportrendezvények zárt kapussá tételét, a családi és magánrendezvényeken részvétel részletszabályait.

Közölte: a kormányrendelet hatályba lépését követően a részletszabályokról részletes tájékoztatást adnak.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.