Közélet

Orbán szerint a védekezés mellett a gazdaságnak is működnie kell

Orbán szerint a védekezés mellett a gazdaságnak is működnie kell

2020. november 11., szerda
Orbán szerint a védekezés mellett a gazdaságnak is működnie kell

– Ha úgy megy tovább minden, ahogy eddig, akkor 50 százalék esély lett volna arra, hogy kibírják a terhelést a kórházak. A meghozott intézkedések révén azonban ez az esély 99,9 százalék – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a TV2 Tények című műsorának adott interjúban. A kormányfő szerint kórházi ágy, maszk, védőfelszerelés és lélegeztetőgép van elég, orvosok is vannak, de nem elegen, ezért kellett szigorítani az óvintézkedéseken.

A miniszterelnök úgy vélte: ha az emberek nem segítenek, a legjobb intézkedés is hamvába holt, most azonban úgy látta, meg lehet hozni olyan szigorú intézkedéseket is, amilyenre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a járványkezelésben az osztrákok laborként működnek hazánk számára, mert előttünk vannak egy héttel.

A kormányfő úgy vélekedett: hősies állapotban van a magyar egészségügyi rendszer. – Az orvosok, ápolók, kisegítők emberfeletti, erőn feletti munkát végeznek. Azonban, ha minden úgy ment volna, ahogy eddig, akkor elestek volna a gyógyítás frontján, kapitulálniuk kellett volna – fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: a meghozott óvintézkedések révén a magyar egészségügyi rendszer bírni fogja a terhelést, a dolgozók állni fogják a sarat. – Csak a köszönet és a hála nyelvén beszélhetek az orvosokról, ápolókról, kórházi dolgozókról – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősek veszélyben vannak, de ha meglesz a vakcina, akkor

mi terítjük le a vírust, nem ő terít le minket.

Hozzátette: olyan gyógyszereket szerzett be a kormány, amelyek segítenek a vírus támadását elviselni, és elviselhetővé teszik a betegség lefolyását.

– Most elegendő a gyógyszerkészlet, de folyamatosan érkeznek az újabb szállítmányok – számolt be a miniszterelnök, kiemelve: nagyon jó orvosaink és ápolóink vannak, de sajnos sokan közülük is megfertőződtek a vírussal.

Az iskolák nyitva tartása kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a közvéleményben különböző álláspontok léteznek,

egy masszív többség azonban úgy gondolja, hogy az országnak működnie kell a járvány idején is.

– Nehéz, embert próbáló, inkább szomorú, mint erős pillanat a mostani – mondta, megjegyezve: nem érti azokat, akik a kijárási tilalom bevezetése előtti utolsó pillanatban búcsú-összejöveteleket szerveztek.

A védelmi szabályok betartatása kapcsán a kormányfő úgy vélekedett: jó, ha a rendőreink emberségesek, de ne legyenek puhák.

Közölte azt is: tavasszal a rendőrök helytálltak, most pedig vegyes járőrözés lesz, ami azt jelenti, hogy a rendőrök és a katonák együtt intézkednek majd, a katonáknál pedig fegyver lesz.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy olyan vakcina, ami mind a négy akadályon átment, még nincs a világon, olyan viszont, ami három próbát kiállt, több is van. – Nekünk mind az Európai Unióval, mind az oroszokkal, mind a kínaiakkal van kapcsolatunk – mondta.

Kifejtette: a koronavírus elleni oltás nem kötelező, hanem önkéntes lesz. Hozzátette:

bármelyik oltásról legyen is szó, december végén, illetve januárban még csak kis mennyiségben lesz elérhető a vakcina.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a most meghozott szigorítások hatásának érzékeltetéséhez legalább két hét szükséges.

– Karácsony idén is lesz, mert Jézus Krisztus idén is megszületik, az a kérdés, hogy hányan leszünk ott együtt ebben a pillanatban. Most ezt még nem tudom megmondani – fogalmazott, hozzátéve: nem akar elhamarkodott ígéreteket tenni, de

Európa néhány jól védekező országa, köztük Magyarország, a karácsonyt már remélhetőleg szabadabban töltheti.

– Két hét múlva tudom megmondani, hogy lehet-e tíz főnél nagyobb létszámú családi rendezvényeket tartani – mondta.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy hamarosan újabb gazdasági intézkedéseket hoznak, amelyek segíteni fogják a vállalkozásokat, hogy azok talpon maradjanak ebben a nehéz helyzetben is.

– Adókat akarunk csökkenteni, több pénzt akarunk a vállalkozásoknál hagyni – szögezte le.

(TV2, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.