/

A szigor hozzájárul a járvány lassulásához, de a végső megoldás a vakcina

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón ismertette a kormányülésen meghozott, s már a Magyar Közlönyben közzétett járványügyi szigorításokat, amelyek éjféltől léptek életbe.

– Azt látjuk, hogy a vírushelyzet folyamatosan romlik az egész világon, Magyarország sem kivétel ez alól. A fertőzöttségben Magyarország tizedik az EU-s tagállamok rangsorában, a halálozási szám mintegy fele az uniós átlagnak. A fertőzés egyre többeket ér el, ma már átlépjük az ötezres határt a kórházban ápoltak tekintetében – mondta Gulyás.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, ezért arra kérik az Országgyűlést, hogy a 15 napot további 90 nappal hosszabbítsa meg. Az a kabinet kérése az ellenzéki pártokhoz, hogy támogassák ezt, vagyis ha már nem segítik, akkor legalább ne nehezítsék meg a védekezést – mondta Gulyás.

A miniszter hangsúlyozta: a meghozott szabályokat be kell tartania mindenkinek, ellenkező esetben az eddiginél nagyobb szigor várható. – A rendezvények korlátozása észszerű és indokolt. Azt is látjuk, a tömegközlekedés veszélyforrás, fontos, hogy olyan tumultus ne álljon elő, mint amilyet az előző hetekben meg kellett élni, ezt segíti az ingyenes parkolás újbóli bevezetése is – sorolta Gulyás. A miniszter hozzátette: a 11 órás zárás részben érte el csak a kívánt hatását, ezért mindenkinek éjfél előtt haza kell érni, hajnali 5 óráig kijárási korlátozás lép életbe.

– A most meghozott intézkedések reményeink szerint hozzá fognak járulni a járvány lassulásához, de a végső megoldás a vakcina lehet – tájékoztatott Gulyás Gergely.

A koronavírusos Szijjártó Péter külügyminiszter állapotáról Gulyás Gergely elmondta, a tárcavezető jól van, betartja a járványügyi protokollt. Kérdésre jelezte: a kormányülésen a tagok bő kétméteres távolságtartással üléseznek, az ülést megelőzően pedig testhőmérséklet-mérés is kötelező.

A kórházi ágykapacitásokról úgy szólt: jelenleg összesen 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére, de a többi férőhellyel együtt összesen 66-67 ezer ágy van. Szükség esetén további ágyak szabadíthatók fel tehát. A fertőzötteknek fenntartott 32 ezer ágy a legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telne meg – mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve: egymillió főre jutó ágyszám tekintetében harmadikak vagyunk Európában. Lélegeztetőgépből is van elegendő. Ápolók, orvosok és kisegítő személyzet is kellő számban áll rendelkezésre, de szükség esetén ismét be lehet vonni az orvostanhallgatókat is – mondta a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: ha a szabályokat mindenki betartja, az a fertőzés érdemi lassulásához fog vezetni.

A kijárási korlátozást érintő kérdés kapcsán jelezte: rendőrségnek van lehetősége szankciót alkalmazni, ha valaki megsérti a szabályt. A tárcavezető szerint a különleges jogrend – a veszélyhelyzet – visszavezetése elegendő lesz 90 napos időtartamra.

– A világban figyeljük, hol vannak kísérleti fázisban lévő vakcinák, Oxford mellett az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában van ilyen – mondta a miniszter.

A bécsi terrortámadással kapcsolatos kérdésre Gulyás kiemelte: nem mondhatná el, ha lenne az osztrákokhoz hasonló lista, ahol a potenciális terroristákat tartják számon.

– A magyar nemzetbiztonsági szervek fel vannak készülve, minden óvintézkedést megtettek. Az ország megvédésének leghatékonyabb módja a kormány bevándorláspolitikája – jelentette ki Gulyás, aki hozzátette: hazánkban továbbra is a magyarok döntenek arról kivel akarnak együtt élni.

Járványügyi intézkedések

Gulyás Gergely kérdésre elmondta azt is, hogy a kocsmákat nem zárják be, csak a zenés-táncos szórakozóhelyeket, mert ott terjed a legnagyobb mértékben a fertőzés. Azok a vendéglátóhelyek, ahol ültetett felszolgálás van, nyitva maradhatnak, akkor is, ha van zene, és ültetett koncerteket is lehet tartani – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy Szlovákiában a teljes lakosságot letesztelték koronavírusra, a miniszter jelezte: Magyarországon a WHO protokollja szerint tesztelnek, de figyelnek minden más gyakorlatot, és azok eredményességét is.

Az oktatást érintő kérdésre elmondta: jelen pillanatban nem látja indokoltnak a kormány, hogy ismét digitális munkarendet vezessen be az iskolákban, mert a meghozott szigorításokkal a járvány terjedésének üteme lassítható.

A kormány mindig értékeli a helyzetet, felméri a rendelkezésre álló kapacitásokat, és ha veszélybe kerülnek, akkor szigorúbb intézkedéseket hozunk – fogalmazott.

Kitért arra is hogy a nagyvárosoknak tervet kell készíteniük a járatsűrítésre vonatkozóan. – Senkivel nem akarunk kiszúrni, a cél, hogy ne legyenek tömegek, ezért tettük ingyenessé a parkolást – magyarázta.

Gulyás Gergely kitért arra is: az időközi választások elmaradnak a járvány miatti veszélyhelyzetben.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely az időseket érintő védelmi intézkedésekről úgy fogalmazott: minden intézkedés az idősek védelmét szolgálja, a szórakozóhelyek bezárása nyilván a fiatalokat érinti.

– Novák Katalin miniszter összehívta az Idősügyi Tanácsot, igyekszünk a döntési folyamatokba becsatornázni a véleményüket. Tapasztalataink alapján ők tartják be legjobban a járványügyi intézkedéseket. A vásárlási sáv visszahozása is felmerült, de nem volt egységes az idősügyi szervezetek álláspontja. Ha úgy alakul, a kormány tud majd ilyen döntést hozni – reagált a tárcavezető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az egyetemek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen formában biztosítják az oktatást, több egyetem a távoktatást választotta.

– A közoktatásban számos szabályt hoztunk, még nem indokolt a távoktatás bevezetése. Néhány osztályt és iskolát már bezártunk – válaszolt Gulyás az oktatást érintő kérdésekre, hozzátette: néhány alapítványi iskola magától döntött a távoktatás mellett.

Lassulhat a járvány?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatai közül többet is megfogadott a kormány a védekezési intézkedések kidolgozásakor – mutatott rá Gulyás Gergely. Hozzátette: ahol az ellátás nem vezet nehézséghez, ott tehermentesíthetik a kórházigazgatók a 65 éven felüli orvosokat, de a háziorvosi rendszerben ez nem lenne egyszerű, ezért is részesítik előnyben a háziorvosokkal való telefonos kapcsolattartást.

A MOK felmérése szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban nyolcezer dolgozóból hatezren nem írnák alá a szerződést. Újságírói kérdésre a tárcavezető úgy reagált: az ilyen felmérésekkel kapcsolatban fenntartásai vannak. – A kamarának megfelelő döntést hoztunk, az új szerződés a másodállásokat is meg fogja engedni. Nem gondolom, hogy nem írják alá az új dokumentumot, hiszen soha nem látott béremelést tartalmaz – reagált Gulyás.

Közölte azt is: a benzinkutak, éjjel-nappali üzletek és az ügyeletes patikák nyitva lehetnek éjfél és reggel öt óra között is, hiszen ők munkát végeznek. Nekik kell eldönteniük, hogy van-e értelme.

– Azt várjuk, hogy amíg nem lesz vakcina, az egészségügyi ellátási rendszer minden beteg számára megfelelő színvonalú ellátást biztosítson – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: az intézkedések hatása nyolc-tizennégy nap alatt mutatkozik meg, a járvány terjedésének üteme így egy-két héten belül lassulhat, ha betartjuk a szabályokat.

Annak kapcsán, hogy a szombathelyi kórház Covid-osztálya kezd megtelni, a tárcavezető közölte: világos vezénylési terv készült, az egész országra vonatkozóan pontosan meghatározták, hogy mi a teendő, ha valahol megtelnek az ágyak.

Az influenza oltást érintő kérdésre Gulyás Gergely jelezte: az első körben rendelkezésre álló 1,4 millió vakcinához további vakcinákat is vásárolt, illetve kötött le a kormány, ezek szállítási ideje másfél-két hónap. Influenzajárvány február-március környékén szokott lenni, így még időben vagyunk, a kormány igyekszik a lehető leghamarabb beszerezni a szükséges mennyiségű oltóanyagot – mutatott rá.

A gazdasági helyzet kapcsán kiemelte: 2022 első felében tarthatunk újra ott a gazdasági össztermék mértékét tekintve, mint ahol a járvány kitörése előtt tartott az ország.

Tánc világjárvány idején

A járványügyi védekezés szigorításával kapcsolatban újságírói kérdésre Gulyás elmondta: szükség van a tömegközlekedés sűrítésére és az ingyenes parkolás együttes bevezetésérére. – Úgy gondoltuk, mindkettőre szükség van, hogy a tömeget el tudjuk kerülni, valljuk be, a korábbi időszakban nem álltunk jól – indokolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A vendéglátóipar egyes részének a bezárásáról a tárcavezető azt mondta: ott van veszély, ahol az embereknek táncolni lehet.

– A járvány terjedése a fiatalok körében magas, mert a szórakozóhelyen tömegesen vannak jelen. Amit magam is az autóból láttam, azt kell felszámolni. Úgy tűnt mintha azoknak a fiataloknak semmi tudomásuk nem lenne arról, hogy egy világjárvány közepén vagyunk – osztotta meg személyes megdöbbenését Gulyás Gergely.

A tárcavezető rámutatott: a sportesemények járványügyi biztosítása a rendező feladata, amennyiben nem tartják be a szabályokat, akkor zárt kapus mérkőzések lesznek. – Ez vonatkozhat a Ferencváros–Barcelona mérkőzésre is – figyelmeztetett Gulyás, aki megjegyezte: a távolságtartási szabályok betartása mellett senkit sem tanácsolna el a meccstől.

Az influenza elleni oltásra visszatérve elhangzott: tavaly 2500 fogyott el, idén viszont 104 ezer áll rendelkezésre a négykomponensű influenzaoltásból.

A koronavírus miatti halálozási arány itthon sokkal alacsonyabb, mint Európa többi országában, az összesített eredmény még mindig fele az uniós átlagnak – húzta alá Gulyás Gergely. Ha a helyzet tovább romlik, és az ellátóképesség veszélybe kerül, szigorúbb intézkedéseket fogunk hozni. Cél, hogy az iskolák, amíg lehet, működhessenek. A számokat az operatív törzs naponta, a kormány hetente vizsgálja a megfelelő döntések meghozásához – magyarázta.

(M1, MN)

Előző sztori

Üdv, kedves gyilkosok!

Következő sztori

A vöröskereszttől kapott adományt az SZTE sürgősségi osztálya