Közélet

A magyar családpolitikának kettős célja van

A magyar családpolitikának kettős célja van

2020. november 10., kedd
A magyar családpolitikának kettős célja van

Az online közvetített kétnapos, hétfőn kezdődött eseményen magyar és lengyel kormányzati tisztségviselők, diplomaták, vállalkozók vitattak meg különböző témákat. Novák Katalin a Családbarát Európa. Mit lehet tenni a népességfogyás ellen? című panelben szólalt fel. Úgy vélekedett: a kontinensen a legnagyobb kihívás demográfiai.

A koronavírus-járvány alatt sajátos körülmények közé került a gyermeknevelés - mondta a miniszter. Példaként említette, hogy ebben az időszakban a nagyszülők nem tudnak annyira aktívan segítséget nyújtani, mint egyébként.

Magyarországon már a pandémia első hulláma során meghosszabbították a gyermekek után járó támogatások folyósítási idejét - közölte Novák Katalin. Hozzátette: jelenleg igyekszenek fenntartani a tantermi oktatást, legalább a kisebbek számára, mert az jobban szolgálja szellemi és fizikai fejlődésüket.

Bár a digitális oktatás jól működött tavasszal, arra csupán a 14 év felettiek esetében térnek át - mondta Novák Katalin.

A miniszter kiemelte, hogy a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején Magyarországon - más államokkal ellentétben - a családtámogatások nem szűkülnek, hanem bővülnek.

Felidézte, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az év második felétől pedig a nők a szülést követően egy ideig több pénzt kapnak majd, mint amennyit korábban fizetés formájában kerestek.

Indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja is - fűzte hozzá Novák Katalin.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.