Egészség

Hősökből nincs hiány - mondja Orbán Viktor

Hősökből nincs hiány - mondja Orbán Viktor

2020. november 20., péntek
Hősökből nincs hiány - mondja Orbán Viktor

A miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot. Az EU-ban a viták rendezésének a módja, hogy tárgyalunk, miközben Soros György egy nagy cikkben utasításokat adott a brüsszeli elitnek. A miniszterelnökök dolga, hogy egy vitát hogyan kell elrendezni – tette hozzá. A viták az unió természetéből fakadnak.

Ma a világpolitika legkorruptabb embere soros György”– jelentette ki Orbán Viktor. - Egyszerre akartunk válságot kezelni, amit összekötöttünk a költségvetéssel, de voltak országok, amelyek össze akarták kötni a jogállamisági kérdésekkel. Nem volt jó ötlet, ez egy göröngyős út. A tárgyalásokat folytatni fogjuk és meg fogunk egyezni – mondta.

A Soros-féle cikkről elmondta, hogy olyan szintet ért el a hazugság, amely példátlan. A milliárdos kijelentette, hogy Magyarországon a parlamenti szavazás néhány vidéki településen nem titkos.

Magyarország számára olyan megoldások fogadhatók el, ahol a jog szempontjai döntenek és nem a politikai többség.

Brüsszelben a többség egy olyan eszközt akar létrehozni, hogy ránk lehessen kényszeríteni a migrációt. Olyan dolgokat, amelyeknek ellenálltunk. Ez látszólag összefügg a válságkezelő programmal, de ez nem így van - monda a kormányfő.

A válságkezelő alap nélkül is megindulnak a magyar fejlesztési programok. Azért nem akarunk ebből kimaradni, mert nem akarjuk a bajban lévő országokat bajban hagyni. Magyarországtól pénzt nem tudnak elvenni, a szükséges forrásokat Magyarország a piacról is be tudja szerezni. A helyreállítási alap, amit most felvett Magyarország, egy 30 évre szóló hitel, amelyet vissza kell majd fizetni.

Már nem esünk térdre a válság első fuvallatától

A politikai vitáktól független az eltervezett fejlesztések megvalósulnak. Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmilyen fejlesztési forrástól nem esik el és Brüsszeltől függetlenül tavasszal megindulhatnak a tervezett fejlesztések. A múlt heti 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásról elmondta, hogy annak egy részét adósságfinanszírozásra és új beruházásokra költjük majd – mondta.

Nem 2008-2009-ben vagyunk, amikor térdre estünk a válság első fuvallatától” – tette hozzá. A magyar gazdaság erős lábakon áll, hogy saját erejének köszönhetően nem csak átvészel, hanem közben fejlődni is tud.

Nem értünk a kórházi kapacitások végére

A friss adatokat ismertetve elmondta, hogy 4440 új beteget regisztráltak, 96 életet vesztettünk el. 604-en vannak lélegeztetőgépen és 7512-en kórházban. Ez a szám magas, de nem a kapacitásaink vége – fogalmazott. Még 13 591 szabad kórházi ágy és 1689 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van.

Ha bajban van Magyarország, hősökben nincs hiány - mondta a kormányfő, megköszönve az orvosok, ápolók és az egyetemisták munkáját. Egyetemisták dolgoznak a mintavételeknél, a kórházakban és a oktatási és szociális feladatokat látnak el: "Le a kalappal a fiatalok előtt".

​Jelenleg 444 óvodát és 78 általános iskolát kellett bezárni, ez a teljes szám 15, illetve 3 százaléka. Emellett 525 iskolában kellett átállni a digitális oktatásra. „A digitális oktatást ne tekintsük vakációnak" –  mondta. Nehéz idők vannak, de ezt sajátos formájú tanulásnak tekintsük.

​A gyorstesztekről elmondta, hogy bár kevésbé megbízhatóak, de mégis szükség volt rá a növekvő esetszám miatt. Mint ismert, pénteken kezdődik a szociális dolgozók tesztelése amely jövő héten folytatódik az iskolákban és egészségügyi intézményekben. Mintegy kétezer ember vesz majd részt ebben, kisebb csoportokban.

Mire volt elég az első tíz nap szigor?

A kormányfő az országos tiszti főorvost idézve elmondta, hogy tíz nappal a kijárási tilalom bevezetése óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása és hogy túl lennénk a nehezén. Mindenkit arra kért, hogy legyünk fegyelmezettek és tartsuk be a szabályokat.

A javuló járványügyi számok még nem bizonyítják, hogy a helyzet könnyebb lenne.

A szabályok betartása miatti kényelmetlenségek még mindig kisebb árat jelentenek, mint szüleink, nagyszüleink elvesztése.

A magyarok szabadon eldönthetik hogy melyik vakcinát szeretnék

Orbán Viktor értetlenségének adott hangot, amiért Soros György cikkében vizsgálatot követelt, mert Magyarország az unión kívüli országból, Oroszországból szerez be vakcinát. Elmondta, hogy Magyarország 12,5 millió vakcinát kötött le amerikai és brit gyártóktól. Várhatóan ezek tömegesen tavasz végén állnak majd rendelkezésre. De eközben máshol is folynak tesztelések, Kínában, Izraelben és Oroszországban. Magyarország fenntartja a jogot, hogy ezekből az országokból is vásároljon. A magyarok önkéntesen, szabadon eldönthetik, hogy melyik vakcinát szeretnék – mondta, hozzátéve, hogy egy felmérés szerint

a lakosság 30 százaléka, ha lehetne, magyar vakcinát választana

és nem külföldit.

(hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.