Egyetem

Várják a vérplazmát adó donorokat Szegeden

Várják a vérplazmát adó donorokat Szegeden

2020. október 27., kedd
Várják a vérplazmát adó donorokat Szegeden

Mint közismert, a már meggyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállítható plazmakészítmény (rekonvaleszcens plazmaterápia) a kritikus állapotú fertőzött betegek leghatásosabb terápiája, a levett vérplazmában található immunoglobulinok, antitestek, gyulladásos mediátorok ellen termelődött ellenanyagok használhatók fel a citokinvihar elleni küzdelemben, az intenzív osztályos kezelés során.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint már közel 64 000 embernél azonosították a COVID-19 fertőzöttséget, akik közül eddig elenyésző számban jelentek meg vérplazmaadáson.

A Szegedi Tudományegyetem vezetése képviseletében dr. Fendler Judit kancellár és dr. Dömötör Máté jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgató, valamint a Szeged Első Lions Club két vezetője, dr. Bella Zsolt soros elnök és dr. Szeri István alelnök a vérplazmaadást megelőző véradáson jelent meg a Szegedi Regionális Vérellátó Központ Honvéd téri székházában.

Az országos protokoll része, hogy a véradás során megvizsgálják a koronavírus elleni antitestek jelenlétét és minőségét, majd pozitív elbírálás esetén lehet csak plazmát adni. A véradáson megjelent vezetők arra kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, de már legalább három hete gyógyult személyeket, hogy jelentkezzenek vérplazmadonornak a Szegedi Regionális Vérellátó Központban (részletek és jelentkezés azovsz.huoldalon).

A vérplazma-terápiával jelentősen javulhatnak a súlyos állapotú betegek életesélyei, csökken a koronavírus-járvány halálozási mutatója, valamint az egészségügyi ellátó rendszer fokozódó terhei.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.