Új szabályokat hozott a kormány a koronavírus elleni védekezésről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány legújabb járványügyi rendelete. A miniszterelnök kézjegyével ellátott jogszabály a maszkviselés előírásain szigorít.

Az új rendelkezések értelmében a sporteseményeken mindenkinek maszkot kell hordania. Az előírás nem vonatkozik a sportolókra, az edzőkre, a bírókra és a segítőkre, nekik tehát nem kell orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkban lenniük. Ellenben orvosi, textil vagy más védőeszközt kell viselniük azoknak, akik szabadtéri gyűléseken, tüntetéseken vesznek részt. Kivétel itt is van: a felszólalók addig levehetik a maszkot, amíg a beszédüket megtartják. A hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ezután sem kell védőeszköz.

Azt a személyt, aki a maszkot a sportrendezvény szervezőjének felszólítása ellenére sem viseli, a lelátóról el kell küldeni. Azért, hogy a szabályszegő távozzon, a rendezők felelnek. Hasonló a helyzet a gyűléseknél, a tüntetéseknél is: ekkor is a rendezőké a felelősség, hogy mindenki felvegye a maszkot, ennek hiányában elhagyja a helyszínt.

Az új szabályok a kihirdetést követő napon, vagyis pénteken lépnek hatályba.

Előző sztori

Egy félidőre volt elég a szegediek ereje

Következő sztori

A magyar és a lengyel zászlót gyalázta a holland napilap