Illegális bevándorlás

Új módszerrel védekeznek a magyar határon a migránsok ellen

Új módszerrel védekeznek a magyar határon a migránsok ellen

2020. október 15., csütörtök
Új módszerrel védekeznek a magyar határon a migránsok ellen

Egy csaknem húsz méter hosszú alagutat alig egy hete fedeztek fel a hatóságok a magyar–szerb határ alatt, Ásotthalomnál. A múlt hét elején egy nap alatt 74 migránst tartóztattak fel a rendőrök a környéken, az illegális bevándorlók többsége valószínűleg ezen az alagúton jutott át.

Egy másik átjárót ugyancsak illegális bevándorlók ástak ki még szeptemberben abban a reményben, hogy átjuthatnak Magyarországra. A kijáratra Kunbajánál találtak rá a hatóságok, a 25 migránsra pedig alig pár kilométerre onnan.

Az utóbbi időszakban megsokszorozódtak a hasonló esetek, ezért döntött úgy a rendőrség, hogy föld alatt is megerősíti a határzárat.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az M1-et, hogy egy tíz kilométeres szakasz már el is készült. Azon a határrészen valószínűleg már nem tudnak alagutat ásni a migránsok.

Egy román kamionban 45 illegális bevándorlót találtak Csanádpalotánál. A belépésre jelentkező járművet és vezetőjét közösen ellenőrizték a magyar és a román rendőrök az autópálya-átkelőn. Ekkor bukkantak a 43 szír, egy palesztin és egy tunéziai migránsra, személyazonosságát azonban senki nem tudta igazolni. A török sofőrrel szemben embercsempészet gyanújával indult eljárás.

Egy bolgár sofőr autójában is migránsokat találtak, szintén Csanádpalotánál. Az ellenőrzéskor a napraforgómaggal teli zsákok között bukkantak két afgánra. Néhány órával később az ártándi határátkelő közelében négy embert állítottak meg a román oldalon, palesztin és szír állampolgárnak vallották magukat.

Csak hétfőn 209 migránst állítottak meg a hatóságok. Az elmúlt héten pedig csaknem ezerötszáz határsértőt tartóztattak fel, ami rekordnak számít.

Nemcsak a hatóságok, a határ közelében élők mindennapjait is megkeserítik a migránsok.

Horgoson naponta több százan is áthaladnak, rendszeresek a betörések és a lopások, a lakosok egyre jobban félnek. Többen azt fontolgatják, hogy tüntetéssel tiltakoznak az illegális bevándorlás ellen.

(M1)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.