Új módszerrel védekeznek a magyar határon a migránsok ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább szigorítja a déli határ védelmét a kormány. Tíz kilométeren már el is készült a mélységi határzár, amely megakadályozza, hogy az újabban alagutak kiépítésével próbálkozó illegális bevándorlók a kerítés alatt bejussanak az országba. Az elmúlt hónapokban ugyanis több alagutat ástak a bevándorlók és az embercsempészek, hogy átjussanak a határon.

Egy csaknem húsz méter hosszú alagutat alig egy hete fedeztek fel a hatóságok a magyar–szerb határ alatt, Ásotthalomnál. A múlt hét elején egy nap alatt 74 migránst tartóztattak fel a rendőrök a környéken, az illegális bevándorlók többsége valószínűleg ezen az alagúton jutott át.

Egy másik átjárót ugyancsak illegális bevándorlók ástak ki még szeptemberben abban a reményben, hogy átjuthatnak Magyarországra. A kijáratra Kunbajánál találtak rá a hatóságok, a 25 migránsra pedig alig pár kilométerre onnan.

Az utóbbi időszakban megsokszorozódtak a hasonló esetek, ezért döntött úgy a rendőrség, hogy föld alatt is megerősíti a határzárat.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az M1-et, hogy egy tíz kilométeres szakasz már el is készült. Azon a határrészen valószínűleg már nem tudnak alagutat ásni a migránsok.

Egy román kamionban 45 illegális bevándorlót találtak Csanádpalotánál. A belépésre jelentkező járművet és vezetőjét közösen ellenőrizték a magyar és a román rendőrök az autópálya-átkelőn. Ekkor bukkantak a 43 szír, egy palesztin és egy tunéziai migránsra, személyazonosságát azonban senki nem tudta igazolni. A török sofőrrel szemben embercsempészet gyanújával indult eljárás.

Egy bolgár sofőr autójában is migránsokat találtak, szintén Csanádpalotánál. Az ellenőrzéskor a napraforgómaggal teli zsákok között bukkantak két afgánra. Néhány órával később az ártándi határátkelő közelében négy embert állítottak meg a román oldalon, palesztin és szír állampolgárnak vallották magukat.

Csak hétfőn 209 migránst állítottak meg a hatóságok. Az elmúlt héten pedig csaknem ezerötszáz határsértőt tartóztattak fel, ami rekordnak számít.

Nemcsak a hatóságok, a határ közelében élők mindennapjait is megkeserítik a migránsok.

Horgoson naponta több százan is áthaladnak, rendszeresek a betörések és a lopások, a lakosok egyre jobban félnek. Többen azt fontolgatják, hogy tüntetéssel tiltakoznak az illegális bevándorlás ellen.

(M1)

Előző sztori

Folyamatosak a fejlesztések Csanádalbertiben

Következő sztori

Betonelemeket gyártó üzem épül a vásárhelyi ipari parkban

Legutóbbi hasonló cikkek