Közélet

Tovább terjednek és nagy veszélyt jelentenek a vírustagadó ostobaságok

Tovább terjednek és nagy veszélyt jelentenek a vírustagadó ostobaságok

2020. október 31., szombat
Tovább terjednek és nagy veszélyt jelentenek a vírustagadó ostobaságok

Bár a tudósok, a virológusok és a járványügyi szakemberek kézzel fogható magyarázatot adtak arra, hogy mekkora veszélyt jelent a világra politikai, gazdasági és egészségügyi értelemben a koronavírus-járvány, mégis vannak olyanok, akik saját érdekeik miatt szembeszállnak ezzel.

Üzletet csinál a járványból

Vannak, akik szereplési vágyból, vannak, akik rosszindulatból, üzleti érdekeik miatt, és vannak, akik tájékozatlanságból tagadják, vagy legalábbis jelentéktelenítik a pandémiát. A magát csak "szerényen" Doktor Gődénynek nevező, egyébként gyógyszerészi végzettségű Gődény György egyértelműen üzleti hasznot lát a vírustagadásban. 

Csütörtökön jelezte a GVH, hogy vizsgálatot indított az áldoktor étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó cégével, a Nutriversum Kft.-vel szemben. A szervezet azzal indokolta lépését, hogy a vállalkozás feltehetően csaló módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban, pedig a felvételek szereplői nem járultak hozzá ehhez.

A GVH szerint két ilyen felvétel is terjed a YouTube-on. A videók alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, hiszen azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi. 

Azt, hogy Gődény üzletként tekint a vírustagadó eszmék terjesztésére, nem titkolja. Az általa vezetett Közös Nevező nevű párt október 13-án posztolt egy oltásellenes aláírásgyűjtési felhívást, ami az Aláírásgyűjtés elnevezésű Facebook-oldalon futott. Vagyis a vírustagadást még egy párt indítására (és az ezzel kapcsolatos haszonszerzésre) is megpróbálja felhasználni.

Közel sem mellékes, hogy a Gődény által vezetett párt elindult a legutóbbi parlamenti választáson, ahol 0,07 százalékot ért el. A hatályos választási törvény rendelkezése értelmében 153 millió forintos állami kampánytámogatást kaptak, amit vissza kellett volna fizetni, ez azonban eltűnt. Sajtóértesülések szerint az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával folyik nyomozás.

További részletek ITT olvashatók.

(Fotó: AFP)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.