Közélet

Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók

Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók

2020. október 14., szerda
Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1989-ben jelölte ki. Minden év októberében kap nagyobb figyelmet a katasztrófák elleni védekezés, illetve annak fontossága, hogy védekezzünk és felkészüljünk a váratlan veszélyhelyzetekre.

Ebből az alkalomból a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt ismét véradást szervezett. Hosszú évek hagyománya már, hogy a tűzoltók és a véradó állomások munkatársai ezen a napon a laktanyában találkoznak.

A szegedi tűzoltó-laktanyában reggel hét és délelőtt tíz óra között várták a katasztrófavédelem munkatársait. A kihelyezett véradáson az egészségügyi személyzet már ismerősként köszöntötte az egyenruhás véradókat, hiszen a tűzoltók évek óta visszatérő kuncsaftok a véradásokon.

Az egyik önkéntes,Martonosi Ádám tű. századoselmondta, minden évben többször is ad vért. Hangsúlyozta, hogy egy véradással három ember életén is tud segíteni, ezért amikor csak lehet, él a segítségnyújtás lehetőségével.

A tűzoltók nap mint nap életeken segítenek és életeket mentenek meg a beavatkozások során. Emellett ugyanolyan fontosnak tartják azt is, hogy véradás formájában is segíteni tudjanak embertársaikon.

Véradó bárki lehet, aki elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves. A jelentkezők egy kérdőívet töltöttek ki, majd egy kisebb egészségügyi szűrésen is átestek. A szegedi tűzoltó-laktanyában a véradásra jelentkezők közül mindenki alkalmas donornak bizonyult. A három órás véradás alatt mintegy tíz liter vér gyűlt össze. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátumot, plazmát és vérlemezke-koncentrátumot állítanak elő.

(Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: Molnár Krisztina)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.