/

Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint tíz liter vért adtak a szegedi tűzoltók a kihelyezett véradáson a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából.

A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1989-ben jelölte ki. Minden év októberében kap nagyobb figyelmet a katasztrófák elleni védekezés, illetve annak fontossága, hogy védekezzünk és felkészüljünk a váratlan veszélyhelyzetekre.

Ebből az alkalomból a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt ismét véradást szervezett. Hosszú évek hagyománya már, hogy a tűzoltók és a véradó állomások munkatársai ezen a napon a laktanyában találkoznak.

A szegedi tűzoltó-laktanyában reggel hét és délelőtt tíz óra között várták a katasztrófavédelem munkatársait. A kihelyezett véradáson az egészségügyi személyzet már ismerősként köszöntötte az egyenruhás véradókat, hiszen a tűzoltók évek óta visszatérő kuncsaftok a véradásokon.

Az egyik önkéntes, Martonosi Ádám tű. százados elmondta, minden évben többször is ad vért. Hangsúlyozta, hogy egy véradással három ember életén is tud segíteni, ezért amikor csak lehet, él a segítségnyújtás lehetőségével.

A tűzoltók nap mint nap életeken segítenek és életeket mentenek meg a beavatkozások során. Emellett ugyanolyan fontosnak tartják azt is, hogy véradás formájában is segíteni tudjanak embertársaikon.

Véradó bárki lehet, aki elmúlt tizennyolc, de kevesebb, mint hatvanöt éves. A jelentkezők egy kérdőívet töltöttek ki, majd egy kisebb egészségügyi szűrésen is átestek. A szegedi tűzoltó-laktanyában a véradásra jelentkezők közül mindenki alkalmas donornak bizonyult. A három órás véradás alatt mintegy tíz liter vér gyűlt össze. A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátumot, plazmát és vérlemezke-koncentrátumot állítanak elő.

(Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: Molnár Krisztina)

Előző sztori

Cseppfertőzéssel a csecsemők is elkaphatják a koronavírust

Következő sztori

Hét hónap után játszik ismét hazai pályán a Szedeák

Legutóbbi hasonló cikkek