Gazdaság

Nem lett olcsóbbak a vásárhelyi lakások

Nem lett olcsóbbak a vásárhelyi lakások

2020. október 13., kedd
Nem lett olcsóbbak a vásárhelyi lakások

A portál az Ingatlannet.hu elemzéséből indul ki. Vásárhely összes lakóingatlan-típusa közül a családi házak átlagáraiban ment végbe a legnagyobb változás, mintegy 14 százalékkal lettek drágábbak szeptemberben januárhoz képest. Az év eleji átlag 170 ezer Ft/m²-es ár így szeptemberre elérte 200 ezer Ft/m²-es határt. IdénMagyarország második legnagyobb területű városának panellakásai is szabad szemmel jólláthatóan drágultak, majdnem 10 százalékos áremelkedést elérve. Ennek eredményeképpen szeptemberi átlagáruk 270 ezer Ft/m²-re kúszott fel.

A koronavírusnak a vásárhelyi téglalakások áremelkedő tendenciáját sikerült a leginkább lelassítania. Az idei évben eddig átlagosan 8 százalékkal emelkedett a kínálati áruk. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy bár a téglalakások drágultak a legkevésbé, ezen ingatlantípusok érhetőek el a legmagasabb – 280 ezer Ft/m² – átlagáron.

Valószínűleg az év további részében is ilyen óvatos árváltozásokkal számolhatunk. A családi házak, illetve a kertes övezetek az ingatlanpiac azon szereplői, melyek kivételt képezhetnek ez alól és folytathatják a nagyobb léptékű drágulást. Ez pedig nem csak és kizárólag Hódmezővásárhelyen, hanem országszerte jellemző lehet.

Ha Csongrád-Csanád megye négy legnépesebb településének ingatlanpiaci árait hasonlítjuk össze, akkor Hódmezővásárhely a második legdrágább szereplőként kerül ki a versenyből. Akár a házak, akár a lakások szeptemberi átlagárait nézzük, Szeged a listavezető.

A vizsgált időszakban a megye székhelyén eladásra kínált családi házak átlagára 370 ezer Ft/m² volt, a paneleké 360 ezer Ft/m², míg a téglalakásoké 480 ezer Ft/m². Ehhez képest a fentiekben bemutatott vásárhelyi ingatlanok szeptemberi átlagára sokkal alacsonyabb, négyzetméterenként átlagosan 100-200 ezer forinttal olcsóbbak típustól függően.

Csongrád-Csanád megye harmadik és negyedik legnépesebb településén, Szentesen és Makón, viszont még kedvezőbbek az ingatlanárak. A hódmezővásárhelyi házak szeptemberi 200 ezer Ft/m²-es átlagára körülbelül 50 ezer Ft/m²-rel haladja meg a szentesi és makói házak ugyancsak szeptemberi átlagos négyzetméter árát.

Az ingatlanok árát számos tényező befolyásolja, többek között az elhelyezkedése, állapota, felszereltsége. A járványhelyzet óta további szempontok is megjelentek az az otthonunkkal szemben támasztott igényeinkben. Például az ingatlan típusa, ugyanis lakás helyett inkább a kertes házakat preferáljuk, vagy ha lakást veszünk, akkor legalább erkélye legyen. Ezeken kívül pedig még számos olyan tényező van, amely előtérbe került a koronavírus megjelenése óta – olvasható aPortfolio.hu cikkében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.