Egyetem

Már 22 ezren tanulnak az SZTE-n

Már 22 ezren tanulnak az SZTE-n

2020. október 19., hétfő
Már 22 ezren tanulnak az SZTE-n

A népszerűséget többek között indokolja az is, hogy a középiskolások bíznak a kiszámíthatóan fejlődő, nemzetközi hírű Szegedi Tudományegyetemben, és töretlen a külföldi hallgatók érdeklődése is a szegedi intézmény iránt.

Az elmúlt évek legjobb hallgatói létszámát produkálta a 2020-2021-es tanévben a Szegedi Tudományegyetem: a szegedi egyetemen tanulók száma meghaladta a 2016-os, a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es esztendő hallgatói létszámát; az új tanévben 22 ezer hallgatója van a szegedi felsőoktatási intézménynek.

- A Szegedi Tudományegyetemen a Mezőgazdasági Kar (MGK), a Fogorvostudományi Kar (FOK)  és a Gazdaságtudományi Kar (GTK) hallgatói létszáma nőtt 2014-hez viszonyítva a legnagyobb mértékben. Az MGK és a GTK népszerűségének növekedését magyarázza az is, hogy ezeken a karokon új szakokat indítottunk, ezek iránt nagyon nagy az érdeklődés – sorolta Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója.

– Népszerűek az egészségtudományi terület képzései, az Egészségtudományi és Szociális Karon az ápoló és a gyógytornász szak volt a legnépszerűbb. A Bartók Béla Művészeti Kar létszáma is szépen növekszik, itt egyre nagyobb a külföldi hallgatók aránya is.

Egyelőre csak néhány száz fővel, de növeli az SZTE hallgatói létszámát a EUGLOH szövetség, vagyis a 2019-ben létrejött és öt jelentős európai egyetemet - Université Paris-Saclay, Lund University, Ludwig Maximilian University, University of Porto, Szegedi Tudományegyetem –, összefogó Európai Egyetemi Szövetség is. A EUGLOH kötelékében több mint 400 vendéghallgató érkezett az SZTE-re, ők zömében az Általános Orvostudományi Karon tanulnak.

- Főleg azért remek eredmény ez, mert az előzetes várakozások alapján arra számítottunk, hogy az emelt szintű érettségi bevezetése és a március óta tartó járványhelyzet esetleg visszaveti a létszámot, a Szegedi Tudományegyetem mégis az első intézmények között volt a felvételi számok tekintetében – mondta Szakál Péter oktatási igazgató.

A felvételi adatok alapján úgy tűnik, hogy a továbbtanulásra készülő középiskolás diákok nagyra értékelik a széles kínálattal rendelkező, interdiszciplináris képzéseket nyújtó nagy intézményeket, tudományegyetemeket.

A Szegedi Tudományegyetem kiszámítható, de emellett folyamatosan megújuló képzési kínálattal, kiváló elhelyezkedési esélyeket nyújtó diplomákkal és nem utolsósorban az intézményen belüli áthallgatási és a szakváltási lehetőségekkel is támogatja diákjait. Emellett, köszönhetően a száznál több nemzetközi együttműködésünknek, hallgatóink Európa több egyetemén is szerezhetnek diplomát SZTE-s tanulmányaik idején.

Az oktatási igazgató hozzátette: a felvételizők alaposan tájékozódnak az oktatási intézmények szolgáltatásairól, a hallgatóknak nyújtott ösztöndíjakról is.

Az SZTE-re felvételizők idén először, már a jelentkezéskor megkezdhették egyetemi tanulmányaikat a világ legnagyobb felsőoktatási platformjának, a Courserának az SZTE részére kialakított felületén. Kezdetként tanulásmódszertani és prezentációs képességeket fejlesztő online kurzusokat vehettek fel, melyeket később kreditátvitel formájában ismertethetnek el tanulmányaikban.

Az SZTE Start ösztöndíj például ebben a tanévben is mintegy 200 hallgató tanévkezdését könnyítette meg a Szegedi Tudományegyetem. A Szegedi Tehetséggondozó Tanáccsal és a Szegedi Tudós Akadémiával közösen kiírt ösztöndíj révén a nyertes pályázók 40 és 100 ezer forint közötti egyszeri támogatásban részesülnek. A lehetőségre azok pályázhattak, akik a felvételi eljárás során az SZTE-t jelölték meg első helyen, és sikeresen felvételt nyertek. Az SZTE Start ösztöndíj népszerűségét jelzi, hogy idén 1400 pályázatból kellett kiválasztani a 200 legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatót. Idén először nemcsak az alapszakra jelentkezők, hanem a mesterszakot kezdők is pályázhattak. Az ösztöndíjjal járó okleveleket hagyományosan az egyetem őszi nyílt napján kapják meg a hallgatók, idén elektronikusan.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.