Ma van az újraélesztés világnapja – Baláék újra akcióban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Túszként tartották fogva Győrfi Pált, de egy nemes cél érdekében.

Így indul ugyanis az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) legújabb, „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató videója, amelyet az újraélesztés világnapja alkalmából mutattak be. A társadalmi célú kisfilm – amelyben a Valami Amerika színészei mellett a mentők szóvivője is fontos szerephez jut – a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatáról szól.

– Kisfilmünk célja elérni, hogy bátran cselekedjünk. A mentők kiérkezéséig merjük használni a nyilvános helyeken − benzinkutakon, bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon − kihelyezett defibrillátorokat, hiszen ezek az eszközök az átlagember számára is könnyen kezelhetők. Egy gépi hang végig egyértelmű utasításokat ad, egyszerűen nem lehet elrontani. Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete – mondta dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA alelnöke.

Magyarországon a hirtelen szívhalál a vezető halálokok közé tartozik, ráadásul az ilyen esetek többsége közterületen következik be. Országszerte mintegy 1500 defibrillátor érhető el nyilvános helyen, használatukkal 6%-ról akár 74%-ra is növelhetjük a sikeres újraélesztés esélyét, ha időben merünk és tudunk cselekedni. Erre azonban egyelőre jó, ha tízből hárman vállalkoznak. A mentőalapítvány felmérései szerint félünk tőle, laikusként bonyolultnak érezzük ennek az amúgy könnyen kezelhető eszköznek a használatát.

Előző sztori

Orvosolták a búgást okozó problémát a Tápai utcai fűtőműben

Következő sztori

Agrárképzési centrum létesült Csongrádon