Kiskunhalason ápolják a szegedi COVID-betegeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette: az elmúlt 24 órában 853 fertőzöttel nőtt, az aktív fertőzöttek száma 22 722, és 20 társunkat veszítettük el.

Az elhunytak közül 15 főnél találtak szív- és érrendszeri betegségek voltak a jellemzők, míg a többinél anyagcsere-betegség és veseelégtelenség volt ismert. Az elhunytak életkora 43 és 92 év között volt. A PCR-tesztek száma 771 297. 627 beteget ápolnak kórházban és 37-et ápolnak lélegeztetőgépen. Az elmúlt heti járványügyi adatokat az előző hetivel összevetve 14 százalékkal emelkedett a pozitív esetek száma, az elhunytak száma jellemzően hat és tizenhat között volt – ismertette az országos tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy tavasszal már megtörtént a szakdolgozók, rezidensek, végzős orvostanhallgatók átképzése a koronavírus-betegek ellátására. Hozzátette, hogy bővül a kapacitás az ellátóintézményekben, és mindenhol van elég személyzet valamint eszköz is.

Müller Cecília elmondta, hogy a 30-60 éves korosztály körében is jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, amely közel van a 45 százalékhoz. A 14 év alattiak között 4,5 százalék a reprezentatívitás. Magyarországon a 40. héten 322 fő a betegek aránya százezer lakosra vetítve (Budapesten ez az arány 641 fő), ez az adat 253 volt az előző héten. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy a 15-19 éves korosztályban a legmagasabb a megbetegedési ráta, de látszik, hogy valamennyi korosztály érintett. Területileg a járvány kezdete óta Budapesten és Pest megyében, illetve Győr-Sopronban a legtöbb a koronavírus-beteg, de ez az adat már veszít a jelentőségéből, mert ahol többen laknak ott magasabb a megbetegedések száma.

Az elmúlt 24 órában a 20 fő veszteség kiemelkedik a többi közül. A járvány halad előre az egész világon, de nagyon fontos az, hogy egyszerre hányan fertőződnek meg, mennyire terheli meg a kórházakat. Az első hullámot is sikerült a lakosság bevonásával a járványt kezelni. Müller Cecília kérte, hogy mindenki tartsa be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, a mai napon hatályba lépett a V4-országok állampolgárok belépésének és az országokba való belépésének jogszabálya. Egy negatív teszttel beléphet az országokba. A belépést megelőzően öt nappal nem korábbi egy negatív teszt szükséges.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kijelentette, az elv az, hogy koncentráljuk egy helyre a vírusos betegeket, jelenleg Kiskunhalas ez a helyszín. Ha igazolják a fertőzést, akkor az illető első körben Kiskunhalasra kerül.

A legelső szempont mindig a beteg állapota. Nagyon sok tesztet fejlesztettek ki. Emlékeztetett, az első teszteléseknél csak ellenanyagot tudtak kimutatni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kimutathassák a pozitív eseteket.

A láz alapvető tünete a fertőzésnek, azok, akiknek az immunrendszere nem elég erős, tünetszegény állapotba kerül. Az első mérést követően meg kell ismételni a lázmérést. Ha az eszköz valamilyen problémát vet fel, meg kell vizsgálni a lázmérő működésének hitelességét.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint az államhatárokon zökkenőmentes a ki- és a belépés – tudatta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, aki beszámolt róla, hogy az előző napon 835 esetben intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt.

Kiss Róbert közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében a múlt héten összesen hat intézkedést kezdeményeztek a járványügyi szabályok megsértése miatt, ezek figyelmeztetéssel végződtek.

Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy a szegedi igazolt COVID-betegeket Kiskunhalason látják el, ám a gyanús eseteket helyben vizsgálják ki.

Előző sztori

138 migráns próbálkozott egy nap alatt Csongrád-Csanádban

Következő sztori

171 millió forintos plusztámogatást adott Szegednek a kormány