Egészség

Kiskunhalason ápolják a szegedi COVID-betegeket

Kiskunhalason ápolják a szegedi COVID-betegeket

2020. október 6., kedd
Kiskunhalason ápolják a szegedi COVID-betegeket

Az elhunytak közül 15 főnél találtak szív- és érrendszeri betegségek voltak a jellemzők, míg a többinél anyagcsere-betegség és veseelégtelenség volt ismert. Az elhunytak életkora 43 és 92 év között volt. A PCR-tesztek száma 771 297. 627 beteget ápolnak kórházban és 37-et ápolnak lélegeztetőgépen. Az elmúlt heti járványügyi adatokat az előző hetivel összevetve 14 százalékkal emelkedett a pozitív esetek száma, az elhunytak száma jellemzően hat és tizenhat között volt – ismertette az országos tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy tavasszal már megtörtént a szakdolgozók, rezidensek, végzős orvostanhallgatók átképzése a koronavírus-betegek ellátására. Hozzátette, hogy bővül a kapacitás az ellátóintézményekben, és mindenhol van elég személyzet valamint eszköz is.

Müller Cecília elmondta, hogy a 30-60 éves korosztály körében is jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, amely közel van a 45 százalékhoz. A 14 év alattiak között 4,5 százalék a reprezentatívitás. Magyarországon a 40. héten 322 fő a betegek aránya százezer lakosra vetítve (Budapesten ez az arány 641 fő), ez az adat 253 volt az előző héten. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy a 15-19 éves korosztályban a legmagasabb a megbetegedési ráta, de látszik, hogy valamennyi korosztály érintett. Területileg a járvány kezdete óta Budapesten és Pest megyében, illetve Győr-Sopronban a legtöbb a koronavírus-beteg, de ez az adat már veszít a jelentőségéből, mert ahol többen laknak ott magasabb a megbetegedések száma.

Az elmúlt 24 órában a 20 fő veszteség kiemelkedik a többi közül. A járvány halad előre az egész világon, de nagyon fontos az, hogy egyszerre hányan fertőződnek meg, mennyire terheli meg a kórházakat. Az első hullámot is sikerült a lakosság bevonásával a járványt kezelni. Müller Cecília kérte, hogy mindenki tartsa be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, a mai napon hatályba lépett a V4-országok állampolgárok belépésének és az országokba való belépésének jogszabálya. Egy negatív teszttel beléphet az országokba. A belépést megelőzően öt nappal nem korábbi egy negatív teszt szükséges.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kijelentette, az elv az, hogy koncentráljuk egy helyre a vírusos betegeket, jelenleg Kiskunhalas ez a helyszín. Ha igazolják a fertőzést, akkor az illető első körben Kiskunhalasra kerül.

A legelső szempont mindig a beteg állapota. Nagyon sok tesztet fejlesztettek ki. Emlékeztetett, az első teszteléseknél csak ellenanyagot tudtak kimutatni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kimutathassák a pozitív eseteket.

A láz alapvető tünete a fertőzésnek, azok, akiknek az immunrendszere nem elég erős, tünetszegény állapotba kerül. Az első mérést követően meg kell ismételni a lázmérést. Ha az eszköz valamilyen problémát vet fel, meg kell vizsgálni a lázmérő működésének hitelességét.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint az államhatárokon zökkenőmentes a ki- és a belépés – tudatta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, aki beszámolt róla, hogy az előző napon 835 esetben intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt.

Kiss Róbert közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében a múlt héten összesen hat intézkedést kezdeményeztek a járványügyi szabályok megsértése miatt, ezek figyelmeztetéssel végződtek.

Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy a szegedi igazolt COVID-betegeket Kiskunhalason látják el, ám a gyanús eseteket helyben vizsgálják ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.