Kilincsekről, liftgombokról vett minták segíthetnek megállítani a vírus terjedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilincsekről, liftgombokról, falakról, WC-lenyomókról, kapcsolókról vagy a levegőből vett mintákkal dolgoznak egy új, hazai fejlesztésű COVID-felületteszt fejlesztői - számolt be az InfoRádió.

A teszt, amely egy-két napon belül ad eredményt laborkapacitástól függően, a fertőzés terjedését, annak bekövetkezését segíthet megállítani – mondta dr. Micsinai Adrienn mikrobiológus, a Wessling Hungary Kft. munkatársa az InfoRádiónak.

“Egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a koronavírus képes a levegőben kisebb aeroszolrészecskékben fertőzőképesen megmaradni” – mondta el.

Hogy a vírus pontosan meddig mutatható a levegőben, az sok környezeti paramétertől függ a szakember szerint, aki úgy véli, a két nappal későbbi figyelmeztetés is érték, rámutat arra, hogy közös feladatunk egymásra ügyelni.

Micsinai Adrienn szerint ha valaki orra alá húzott maszkkal dolgozott és így terjesztette a vírust, afelé üzenet lehet a felületteszt eredménye arról, hogy ha helyes maszkviselést kérnek tőle, annak oka van.

Korábbi eredmények szerint rézen négy óráig, műanyagon és acélfelületen pedig akár három napig is fertőzőképes maradhat a koronavírus. Aeroszol formájában három óráig volt életképes a vírus ebben a tavasszal a New England Journal of Medicine-ben közölt kísérletben, melynek kapcsán a kézmosás jelentőségére hívták fel a figyelmet.

Később újabb rekord született: ugyan egy spray aeroszoljában a vírus csak 3 órán keresztül maradt életben, annak műanyag flakonján

kilenc nap elteltével is azonosítható volt.

A rozsdamentes acél konyhakés pengéjén 48 órán keresztül, kartonpapíron, italos kartondobozok és könyvek felületén 1-4 napig is túlélhet. Nyers fán négy napig, kezelt fafelületeken, például bútorok felszínén akár hat napig is tudtak vírust detektálni.

Felülettisztítás a megelőzés érdekében
A CDC, az amerikai járványügyi hivatal szeptemberi útmutatója szerint
– a felületek szappanos vizes lemosása csökkenti a járvány terjedésének esélyét.
– Fertőtlenítőszerek használatával tovább csökkenthető a veszély.
– Ha a fertőtlenítőszer nem beszerezhető, 70 százalékos alkohollal is lehet fertőtleníteni
– Lehetőleg kesztyűben és maszkban érdemes végezni a felülettisztítást, alapos kézmosással zárva a folyamatot
– A melegebb idő és a napfény csökkenti a vírus túlélését a felületeken

A beszélgetés alább meghallgatható:

(Kép: WESSLING Hungary)

Előző sztori

Három pályázaton is sikeresen szerepelt Apátfalva

Következő sztori

Duplájára nőtt a Magyarországon elfogott embercsempészek száma