Egészség

Kilincsekről, liftgombokról vett minták segíthetnek megállítani a vírus terjedését

Kilincsekről, liftgombokról vett minták segíthetnek megállítani a vírus terjedését

2020. október 11., vasárnap
Kilincsekről, liftgombokról vett minták segíthetnek megállítani a vírus terjedését

A teszt, amely egy-két napon belül ad eredményt laborkapacitástól függően, a fertőzés terjedését, annak bekövetkezését segíthet megállítani - mondta dr. Micsinai Adrienn mikrobiológus, a Wessling Hungary Kft. munkatársa az InfoRádiónak.

"Egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a koronavírus képes a levegőben kisebb aeroszolrészecskékben fertőzőképesen megmaradni" - mondta el.

Hogy a vírus pontosan meddig mutatható a levegőben, az sok környezeti paramétertől függ a szakember szerint, aki úgy véli, a két nappal későbbi figyelmeztetés is érték, rámutat arra, hogy közös feladatunk egymásra ügyelni.

Micsinai Adrienn szerint ha valaki orra alá húzott maszkkal dolgozott és így terjesztette a vírust, afelé üzenet lehet a felületteszt eredménye arról, hogy ha helyes maszkviselést kérnek tőle, annak oka van.

Korábbi eredmények szerint rézen négy óráig, műanyagon és acélfelületen pedig akár három napig is fertőzőképes maradhat a koronavírus. Aeroszol formájában három óráig volt életképes a vírus ebben a tavasszal a New England Journal of Medicine-ben közölt kísérletben, melynek kapcsán a kézmosás jelentőségére hívták fel a figyelmet.

Később újabb rekord született: ugyan egy spray aeroszoljában a vírus csak 3 órán keresztül maradt életben, annak műanyag flakonján

kilenc nap elteltével is azonosítható volt.

A rozsdamentes acél konyhakés pengéjén 48 órán keresztül, kartonpapíron, italos kartondobozok és könyvek felületén 1-4 napig is túlélhet. Nyers fán négy napig, kezelt fafelületeken, például bútorok felszínén akár hat napig is tudtak vírust detektálni.

Felülettisztítás a megelőzés érdekében
A CDC, az amerikai járványügyi hivatal szeptemberi útmutatója szerint
- a felületek szappanos vizes lemosása csökkenti a járvány terjedésének esélyét.
- Fertőtlenítőszerek használatával tovább csökkenthető a veszély.
- Ha a fertőtlenítőszer nem beszerezhető, 70 százalékos alkohollal is lehet fertőtleníteni
- Lehetőleg kesztyűben és maszkban érdemes végezni a felülettisztítást, alapos kézmosással zárva a folyamatot
- A melegebb idő és a napfény csökkenti a vírus túlélését a felületeken

A beszélgetés alább meghallgatható:

(Kép: WESSLING Hungary)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.