Kultúra

Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése

Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése

2020. október 9., péntek
Elkezdődött a Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése

A képzőművészeti seregszemlének helyet adó Alföldi Galériába 324 művész juttatta el 734 művét. A művészettörténészekből, az egyes képzőművészeti ágak elismert alkotóiból álló zsűri 515 festmény, 103 grafika, 80 plasztika, 3 multimédia és 33 egyéb, más kategóriába be nem sorolható mű közül válogatja ki a hazai kortárs képzőművészetet reprezentáló 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát.

A héttagú zsűri csütörtökön a festészeti anyagot nézte végig, pénteken a szobrokat és grafikákat veszik sorra, valamint a teljes anyagot újból átnézve véglegesítik a bent maradt művek listáját, szombaton pedig határoznak az elismerésekről, így a tárlat 1,5 millió forinttal járó fődíjáról, a Tornyai-plakettről, valamint az életműdíjról is. Ez utóbbit a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélik oda. A húsz díjról és munkajutalomról hozott döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. Az elismerés között átadják a fiatal festők nívódíját is, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor, a zsűri elnöke az MTI-nek elmondta, több mint félezer festményt áttekintve látszik, nagyon magas színvonalú az idei anyag. A szakember örvendetesnek tartja, hogy folytatódott az a mintegy tízéves trend, hogy jelentős számban jelentkeznek fiatal, pályakezdő vagy éppen még tanulmányaikat folytató művészek, akik egymás közt kézről-kézre adják a tárlat hírét.

Ugyanakkor sokan vannak a visszatérő kiállítók is, köztük Szurcsik János, a korábbi Tornyai-plakettes művészek között a legidősebb alkotó - mondta a művészettörténész.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.