Közélet

Egy szellem Wittenbergából

Egy szellem Wittenbergából

2020. október 31., szombat
Egy szellem Wittenbergából

A hónap utolsó napjában járunk. A wittenbergi vár környéke csöndes. A szürkületben egyszer csak csuklyás emberalak tűnik föl. Hóna alatt pergamentekercs, keze kalapácsot szorongat. A vártemplom kapuján épp akkor lép ki egy öreg templomszolga. Felismeri a csuklyás embert: Martin Luther, az Ágoston-rendi szerzetes. Nagy respektje van: hírneves tudós, a Magister Artium cím birtokosa, igazi polihisztor, az ókori nyelvektől a fizikáig, a csillagászattól a matematikáig mindenben otthon van. Az idő szerint a wittenbergi egyetem teológus professzora.

De mire készülhet most a Mester? – töpreng az öreg. Amikor aztán Luther a kapufélfára szögezi vitairatát, megkapja a választ. Azt viszont nem sejtheti, hogy új egyház születése pillanatának a tanúja: az ágostai hitvallású evangélikus közösség életre kel.

Az öreg templomszolga csak a fantázia szülötteként él. Ám a jelenet maga a valóság: a középkorban egyeduralkodó katolicizmus konkurenciát kap a megszülető lutheránus egyház által. Aztán Luther nyomában nemsokára elindul a radikálisabb Kálvin János, aki életet lehel egy másik reformátorközösségbe – s Genfben megszületik az újabb protestáns egyház.

A mai nap tehát az emlékezésé a felekezeteikben. De a gyász napja is: megidézik az ellenreformáció áldozatait, az elveikért a halált is vállaló prédikátorokat. És mert a tradicionális ünnep a felebaráti önzetlenség kifejezője is, így templomaikban szeretetvendégség, agapé követi az istentiszteletet.

Luther szelleme ma átjár minden istenházát. A katolikusokéit is. Mert a szellemiség, mint tudnivaló, mindig kétfelé hat; útja mindig kétirányú.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.