Egy hónap alatt több mint 1500 rendőri intézkedés történt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napon 1423 újabb magyar állampolgár koronavírustesztje lett pozitív, ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Életét vesztette 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259-re emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő, 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

– A koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt gyermekek száma 14, de szerencsére egyikük sem igényel intenzív ellátást vagy lélegeztetést – emelte ki. Beszámolt arról is, hogy a járvány kitörése óta csupán az elhunytak hat százalékának nem volt igazolt alapbetegsége. Hozzátette, az összhalálozási adatok nem magasabbak, mint az előző évtizedben.

Galgóczi Ágnes ismertette, jelenleg 64 óvodában és 31 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 176 osztályban és 17 teljes iskolában pedig digitális tanrendre álltak át.

A szakember szólt arról is, hogy a következő időszakban várható az influenza megjelenése, amely utat nyithat a tüdőgyulladásnak is, de rendelkezésre áll a védőoltás ellene. – A vakcina biztonságos, és a háziorvosoknál kérhető a beadása, idén mindenkinek ingyenesen – hangsúlyozta.

Galgóczi Ágnes úgy fogalmazott: a tömegrendezvényeken nem biztosítható a szociális távolság betartása, ezért az ezeken való részvétel nem ajánlott. Az osztályvezető közölte, jelenleg az összes koronavírus-fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

– Az őszi szünet idején, ha az időjárás is lehetővé teszi, kifejezetten ajánlott, hogy a családok minél több időt töltsenek a szabadban, de a kirándulásokon csak egészséges személyek vegyenek részt és csak egészséges gyermekek látogassák meg a nagyszülőket – javasolta Galgóczi Ágnes.

Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert kifejtette: a jogszabály szeptember 21-ei hatálybalépése óta 566 emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot. Kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén a védelmi intézkedések megszegése miatt 976 emberrel szemben intézkedtek.

Az alezredes azt is elmondta, hogy csütörtöktől a magyar-ukrán viszonylatban megnyitják a kétoldalú személyforgalom biztosítása érdekében a barabási közúti határátkelőhelyet, amely tervezetten 7 és 19 óra között lesz nyitva.

(MN, MTI)

Előző sztori

Még idén megalakulhat a szegedi lézerközpontot működtető konzorcium

Következő sztori

Jó útra lépett a Szeged-Csanád GA

Legutóbbi hasonló cikkek