Közélet

Bőven akad program a hosszú hétvégére

Bőven akad program a hosszú hétvégére

2020. október 22., csütörtök
Bőven akad program a hosszú hétvégére

Bár szombaton egy kevés esőt mutatnak az előrejelzések, többnyire nagyon szép őszi idő lesz az előttünk álló hosszú hétvégén. A járványhelyzet kisebb-nagyobb korlátok közé szorítja a kikapcsolódásunkat, de így is rengeteg program vár bennünket Szegeden. A járványügyi előírások betartása mellett biztonságosan látogathatjuk ezeket.

Irodalmi sétára hívja az irodalom szerelmeseit az Alsóvárosi Tájház a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretén belül. A séta során Tömörkény István, Cserzy Mihály, Móricz Zsigmond és Kálmány Lajos szemével tekinthetjük meg Szeged egyik legbékésebb városrészét. A program október 23-án reggel 10 és délután 16 órakor indul a Napsugaras Tájház elől. 

Nemzeti ünnepünk alkalmából pénteken az ‘56-os forradalomról is megemlékeznek. Monostori András idegenvezető szervezésében forradalmi emléksétaindul 15 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellől. Az érdeklődők körbejárják a forradalom szegedi emlékeit, és visszaemlékeznek a múlt tragikus történéseire. Idén a sétát versek és zenei betétek is színesítik.

Október 24-én délelőtt 10 órakor a Széchenyi térről, a Tourinform iroda elől induló 2 órás belvárosi séta is érdekesnek ígérkezik. Arra is fény derül, miért áll a szegedi vár maradványa az utca szintjénél két méterrel mélyebben, mióta nézi merengve Erzsébet királyné a színházat, mikor szólal meg Dankó Pista márvány hegedűje és mi az a fogadalom, amelyből a szegedi Dóm megszületett.

Szombat délután 15 órától ismét a múltba lehet barangolni Monostori András idegenvezető szervezésében. Egy mára már elfeledett, de egykoron rendkívül jelentős helyi hagyomány emlékére körbejárják a Palánkot, ahol bepillantás nyerhető az ősi belvárosba és annak elfeledett emlékeibe, szokásaiba "A Palánkon innen és túl" elnevezésű városnéző sétán.

A Szent-Györgyi Albert Agóra ad otthont október 24. és 26. között aXXX. Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválnak.A fiatal táncosok számtalan élvezetes koreográfiával készülnek, amelynek célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a magyar néptáncos hagyomány megőrzése is.

A Napsugaras Tájház október 24-én is egész napos programmal várja a kézműveskedni vágyókat. 10 és 13 óra között a kukorica szolgál fő alapanyagként, amiből a gyerekek állatkákat és babákat készíthetnek a Tájházi Kincskereső foglalkozás keretén belül. 14 órától a felnőttek kézügyességére lesz szükség a Kézműves Kuckóban, ahol ajtódíszek, gyertyák és számos más őszi dekoráció készítésére lesz lehetőség. 

A programokról részletes információt, és további programokat itt olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.