Bevált a pihenőkártya, felpörgött a belföldi forgalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akárcsak a 2008-2009-es válság után, ezen a nyáron is hamar megmutatta erejét az adókedvezménnyel támogatott kafetéria.

Az is fontos gazdaságmentő lépése a kormánynak, hogy a dolgozók rekreációjának támogatásán túl a járványhatásnak különösen kitett turizmusban nagyon széles körben biztosított gyors bevételeket, ráadásul jelentős összegekben – írja a Magyar Nemzet.

Muszáj élénkíteni a belső keresletet általánosan és az egyes fogyasztási területeken célzott támogatásokkal is. A COVID-19 miatti válság évében másodszor bizonyított az újraindulást követő nyári szezonban a legnépszerűbb kafetéria, a Széchenyi Pihenőkártya, ami a jegybank szerint is hatásos, mivel mostani javaslataik között megemlítik a fogyasztásösztönzés további eszközeként.

A kormány tehát sikeresen vetette be az első hullámra adott válaszok között a belföldi turizmust ösztönző Szép-kártyát, amelynek összes adóterhét előbb június 30-ig, majd az év végéig 15 százalékra csökkentette, egyúttal még a tavaszi gazdaságvédelmi akcióterv részeként megduplázta a béren kívüli juttatás idén elkölthető összegeit.

A döntés telitalálat mindkét oldalon: a legnagyobb kártyakibocsátó, az OTP Pénztárszolgáltató legutóbbi, elérhető adatai szerint idén június-júliusban a cégek 60 százalékkal több pénzt utaltak el a dolgozók számláira, mint tavaly ilyenkor. A jelentős növekedést a kibocsátó szerint egyértelműen a a belföldi turizmus és vendéglátás megsegítését célzó tavaszi rendkívüli jogszabály-változások idézték elő.

Az MKB Bank a nyár végén jelezte: a biztató évkezdet, majd az április-májusi visszaesések után a nyár különösen kedvező hatással volt a költésekre. Történelmi eredmény született: pihenőkártya-tulajdonosok száma alapján a második legnagyobb kibocsátónak számító bank Szép-kártyáinak közel tíz éves működése során első alkalommal, 2020 júliusában haladta meg az egy havi költések összege a 3 milliárd forintot. Az augusztus újabb csúcsot hozott, amikor meghaladta a 3,7 milliárd forintot a magyar turisták költekezése a kafetéria keretein belül.

Az OTP-nél jegyzett több mint másfél millió kártyabirtokos a nyár első két hónapjában közel 40 százalékkal költött többet, mint egy évvel ezelőtt, ez területenként a dél-dunántúli régióban például júniusban és júliusban 57 százalékos növekedést jelent, illetve a Balatonon is közel másfélszeresére emelkedtek a vállalkozásokhoz befolyt összegek.

Előző sztori

Többfelé várható eső

Következő sztori

Bővítik a kamerarendszert Makón

Legutóbbi hasonló cikkek