/

Az öregeknek otthon több esélyük van a túlélésre, mint idősotthonokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az európai járványügyi helyzet aggasztó, mindenhol emelkedést mutatnak a fertőzöttség és a halálozási mutatók – nyilatkozta a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Ledia Lazeri, WHO magyarországi irodavezetője.

Sok tényező befolyásolja a fertőzöttségi adatokat, ezért körültekintően kell eljárni, amikor egyes országokat hasonlítunk össze  – mondta Ledia Lazeri, WHO magyarországi irodavezetője.

Szerinte Magyarországon is számítani lehetett a fertőzések növekedésére a nyári időszak után és ezt vetítették előre a Nemzeti Népegészségügyi Központ szennyvízmintákon végzett előrejelzései, amelyek pontosan mutatták a közeljövőre vetítve, hogyan alakulhat a fertőzöttség.

Az európai országok különbözőségei a védekezésben is előjönnek

Európában az esetszámok a csúcsokra ugrottak, de országonként jelentős különbségek vannak. Ezt több tényező is magyarázza. Az egészségügyi intézményrendszer, a tesztelési és az ápolási kapacitások mellett a közegészségügyi intézkedések betartásán is sok múlik.

Nagy különbségek vannak egyes országokon belüli is a távolságtartási és a maszkviselés szabályainak betartásában

és társadalmi csoportok között is nagy eltérések mutathatók ki. Emellett a földrajzi elhelyezkedés is befolyásoló tényező.A melegebb éghajlat előnye, hogy szabadtéren lehetnek

A kontinens déli részén az éghajlat lehetővé teszi a kültéri rendezvényeket, amely szintén egy védő faktor.

Az irodavezető szerint sok múlik a lakosság demográfiai korösszetételén is és az idősebb korosztály életkörülményein.

„Az első hullám idején a tapasztalat azt mutatta, hogy biztonságosabb saját otthonban élni, mint idősotthonban”

 mondta.

Úgy vélte, hogy az alábbi tényezők miatt nagyon körültekintően kell eljárni, amikor egyes országok fertőzési adatait vetjük össze egymással.

(hirado.hu)

Előző sztori

Rossz szívni: rengeteg a szálló por Szegeden

Következő sztori

Fel akarta gyújtani szerelmét a részeg férfi, kezdődik a büntetőpere Szegeden