/

Akár húszmilliót is kaphat egy üres praxist betöltő orvos

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pályázatot írt ki a tartósan, legalább 12 hónapja üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A felhívásra összesen nyolcvan jelentkezés érkezett: ötven esetben háziorvos, harminc esetben fogorvos pályázott. Ez az arány meghaladja a tavalyi kiírásra jelentkezők számát - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet megkeresésére a NEAK közölte: a támogatás célja az üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatása, ezáltal az ott élő lakosság alapellátásának magasabb színvonalon és minőségen történő folyamatos biztosítása.

Tudatták azt is, hogy a pályázat benyújtásának határideje október 15. volt, és a NEAK honlapján elérhető kiírásra összesen nyolcvan jelentkezés érkezett: ötven esetben háziorvos, harminc esetben fogorvos pályázott tartósan üres praxis betöltésére.

A lapot arról is tájékoztatták, hogy a húszmillió forintos maximális összeg a legalább 60 hónapja betöltetlen szolgálatok esetében igényelhető, a pályázatok elbírálása folyamatos, az eredményről a pályázó a bírálatot követő 14 napon belül értesítést kap. A nyertesek listáját feltöltik a közpénzpályázat.gov.hu oldalra és a NEAK honlapjára, továbbá közzéteszik az Egészségügyi Közlönyben is.

Az üres háziorvosi praxisok száma október elején 468 volt, a NEAK-nak jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése.

A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly a kormány 1,25 milliárd forintot biztosított a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Az előző évben lebonyolított hasonló pályázaton az elnyerhető támogatási összeg nettó 12–20 millió forint között mozgott, annak függvényében, hogy mennyi ideje betöltetlen a háziorvosi/fogorvosi szolgálat. A háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat esetében pedig maximum nettó négymillió forint volt az elnyerhető támogatás.

Összesen 145 pályázat érkezett a 2019-es év során a NEAK-hoz: 36 háziorvosi és 30 fogorvosi letelepedési, továbbá 79 háziorvosi praxisjog-vásárlási pályázat. A 145 pályázatból 139 kapott nyertes minősítést, azonban hárman visszaléptek, így végül 136 orvossal (108 háziorvossal és 28 fogorvossal) kötöttek támogatási és finanszírozási szerződést.

A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi, átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi átlagéletkor meghaladja az 58 évet. A nyertesek többsége háziorvostan, vagy csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsgával rendelkezik, de van közöttük belgyógyász, sebész, aneszteziológia-intenzív terápia, illetve kardiológiai szakvizsgával rendelkező orvos is.

Előző sztori

1956-os megemlékezés

Következő sztori

Félmilliárdból fejleszt a szegedi közlekedési társaság

Legutóbbi hasonló cikkek