Közélet

A határzár fenntartása az egészségünk védelmét szolgálja

A határzár fenntartása az egészségünk védelmét szolgálja

2020. október 1., csütörtök
A határzár fenntartása az egészségünk védelmét szolgálja

Kiss Róbert utalt rá: a kormány november 1-ig hosszabbította meg a szeptember 1-én ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet.

A rendőr alezredes szólt arról, hogy a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet szabályozza a Magyarországon személyforgalomban átutazókra vonatkozó külön rendelkezéseket is. Ennek értelmében a külföldről érkező nem magyar állampolgárok átutazási célból beléphetnek Magyarországra, ha egészségügyi vizsgálatnak vetik alá magukat és koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg náluk. Feltétel az utazás céljának hitelt érdemlő igazolása, és az is, hogy biztosított legyen a bejutás a célországba.

A nemzetközi teherforgalom csak a kijelölt útvonalon történhet, az abban résztvevők csak a kijelölt határátkelőhelyeknél, benzinkutakon és pihenőhelyeknél állhatnak meg. Feltétel továbbá, hogy az országba belépőknek 24 órán belül el is kell hagyniuk az országot.

Az ország területén történő áthaladásra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség a honvédséggel közösen folyamatosan ellenőrzi - mondta, hozzátéve: szerdán 46 rendőri intézkedésre volt szükség a szabályszegőkkel szemben. Egy embert figyelmeztetésben részesítettek, 44-en helyszíni bírságot kaptak, míg egy esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A szeptember óta bevezetett utazási korlátozások óta 3956 esetben volt szükség rendőri intézkedésre, ebből 1314 figyelmeztetéssel, 1307 helyszíni bírsággal, 1335 szabálysértési feljelentéssel zárult.

A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél és Tompánál kell 3-3 órás, míg személyforgalomban ugyancsak a belépőoldalon Beregsuránynál 2 órás várakozási idővel számolni.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.