/

Tovább csúszik Czeglédy Csaba és társai büntetőpere

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább nyúlik az MSZP, majd a DK ügyvédjének tartott Czeglédy Csabának és vádlott társai büntetőügyének „rétestészta” korszaka – fogalmazták meg a Magyar Nemzetnek jogászi körökben.

Kiderült, a Kecskeméti Törvényszéken csütörtökre kitűzött tárgyalás nem kezdődhetett el, a bíróság ugyanis kényesen ügyel a törvényességre nem utolsó sorban azért, mert Czeglédy jól képzett jogász, így még apró eljárásjogi hibát sem lehet véteni. Történt pedig, hogy az eljáró bíró az iratok tanulmányozása közben észlelte, az egyik ügyvéd esetében összeférhetetlenség van, amiért kizárta az eljárásból. Az új védő megnevezéséig, illetve a döntés jogerőre emelkedéséig nem tudnak új határnapot kitűzni.

Ismert, a Csongrád Megyei Főügyészség 2019. február 4-én emelt vádat a Szegedi Törvényszék előtt Czeglédy Csaba elsőrendű vádlottal és 20 társával szemben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A Szegedi Törvényszék 20 vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, 7 vádlott esetében pedig jogerős ítéletet is hozott.

Ezt követően a Szegedi Ítélőtábla a büntetőügy elbírálásából a Szegedi Törvényszéket kizárta és az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki. A törvényszék bírói egymás után jelentettek elfogultságot, így Szegeden nem maradt olyan bíró, aki tárgyalhatta volna Czeglédyék ügyét.

Megtudtuk, a Kecskeméti Törvényszék további egy vádlott tekintetében tartott előkészítő ülést, majd azon vádlottak vonatkozásában, akikre nézve az eljárás az előkészítő ülésen nem fejeződött be, október 1., október 6., október 8., október 13. és október 15. napjára tárgyalást tűzött ki.

Az iratok tanulmányozása során a Kecskeméti Törvényszék eljáró bírója észlelte, hogy a 10. rendű, a 13. rendű és a 21. rendű vádlottak védelmét ellátó védő korábban – 2017. október 9. és 2018. november 21. napja között – annak az 5. rendű vádlottnak a védelmét is ellátta, aki az eljárás során, egyezséget kötött és akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. június 26. napján ítéletet is hozott.

A büntetőeljárási törvény kimondja, hogy ugyanazon tényállás vonatkozásában a bűnösségüket tagadó és azt elismerő vádlottak védelmét – az érdekellentét miatt – ugyanazon védő nem láthatja el. Azon védőt pedig, aki a terhelt érdekével ellentétes magatartást tanúsított az eljárás során, az eljárásból ki kell zárni.

Erre figyelemmel a Kecskeméti Törvényszék a védőt az eljárásból kizárta. A határozattal szemben jogorvoslatnak van helye.

A tárgyalás új időpontjának kitűzéséről a bíróság a végzés véglegessé válása, illetve ennek függvényében az új védő meghatalmazása, kirendelése után intézkedik.

A vád szerint több mint 6 milliárdot csaltak

A Csongrád Megyei Főügyészség 2019. február 4-én vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt Czeglédy Csabával és 20 társával szemben.
A vádirat szerint Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet működése során több Magyarországon működő multinacionális vállalatnak, illetőleg vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt a 2011. és 2017. év közötti időszakban. Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is. Czeglédy Csaba vádlott a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a 2011. és 2017. év közötti időszakban általános forgalmi adó adónemben 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Mindezek alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. A főügyészség dr. Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja.

Előző sztori

Csökkent a természetes fogyás mértéke hazánkban

Következő sztori

Kigyulladt egy tanya Zákányszéken