/

Török kori tímárműhelyre bukkantak a szegedi belvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy török kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a szegedi belvárosban. A műhely az egykori szegedi vár falain belül működött. A lelet azért is különleges, mert épített falú örökséget az eddigi, várat érintő feltárások során nem találtak.

Régészeti feltárás zajlik Szeged belvárosában, a Móra Ferenc Múzeum épülete mögött. A régészek egy igazi különlegességet, egy török kori tímárműhely maradványait találták meg. Az egykori épület egy 19. századi járda alatt feküdt, amely a török korban működhetett. A falak egy részét, különböző cserzőgödröket is feltártak. Egy épített falú cserzőmedence is előkerült, ahová a kikészítésre váró bőröket lógathatták be. Emellett sok török kori kerámiaanyag is a felszínre bukkant.

Az egykori szegedi várat érintő régészeti feltárások hosszú évek óta zajlanak Szeged belvárosában. Eddig főként a vár falának maradványait találták meg: ez az első alkalom, amikor épített falú örökséget tártak fel a szakemberek a vár falain belül.

A feltárást a Móra-múzeum körül zajló parképítési munkálatok miatt végzik el. A múzeum épülete azonban már megnyitotta kapuit: augusztus közepe óta várja a látogatókat a megújult intézmény a hét minden napján.

Előző sztori

Húsz százalékkal emelik az ápolók és szakdolgozók fizetését

Következő sztori

Legutóbb 21 migráns próbálkozott hiába Csongrád-Csanádban