Több migráns érkezhet az új uniós menekültügyi javaslat miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár több migráns is érkezhet, ha elfogadják az új uniós menekültügyi javaslatcsomagot - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő közölte, az a javaslat, miszerint kiszélesítenék az Európai Határ- és Parti Őrség hatáskörét, azt is eredményezheti, hogy a szervezet akár felülbírálhatja az egyes tagállamok határvédelmi intézkedéseit.

Ezzel megvalósulhatna az a brüsszeli elképzelés, miszerint több migránsnak adnak menedékjogot – tette hozzá.

Horváth József szerint nem életszerű az a javaslat sem, hogy öt nap alatt kell a belépni szándékozókat alaposan leellenőrizni, hiszen ha valakinek nincsenek dokumentumai, akkor ennyi idő alatt lehetetlen megállapítani a valódi személyazonosságát.

Kitért arra is, a javaslat miatt most újra nagy tömegben indulhatnak meg a migránsok Európa felé, hiszen egy-másfél évbe is beletelik mire elfogadhatják azt, márpedig egy ilyen “kvázi szigorítás” előtt valószínűleg sokan szeretnének az Európai Unióba érkezni.

(MTI)

Előző sztori

Folytatódik az ifjúsági életpályamodell kidolgozása az SZTE-n

Következő sztori

Felújították az óvodát Bakson