Sárkány és fémdetektor is várja a látogatókat Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétvégén Tornyai János Múzeumban, az Alföldi Galériában és a csomorkányi templomromnál szervezett programokkal csatlakozik a vásárhelyi önkormányzat múzeuma a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatához. A két nap programját sajtótájékoztatón ismertette Kis Andrea alpolgármester és Miklós Péter múzeumigazgató.

– A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség magyarországi eseménysorozata – mondta el Kis Andrea, hozzátéve, hogy a város az idén azért is csatlakozott a programhoz, mivel a nyár elején a pandémiás helyzet miatt nem kerülhetett sor a sokak által kedvelt Múzeumok Éjszakájára, viszont fontosnak tartották, hogy a három helyszín kulturális értékeivel a látogatók ne csak a megszokott időben és körülmények között találkozhassanak.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a hétvégén a résztvevők az intézmények olyan részeibe is bepillanthatnak, amelyek a szokásos nyitva tartási napokon nem látogathatók. A rendezvényen ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, s kérik a látogatókat a járványügyi rendelkezések, így a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés betartására.

– Szeptember 19-én, szombaton 17 és 19 órakor is indul körséta a Tornyai János Múzeumban – mondta a programokat ismertetve Miklós Péter igazgató. A látogatók a 2012-ben megújult múzeumépületet és annak történetét is megismerhetik Bernátsky Ferenc helytörténész vezetésével, s bepillanthatnak a múzeumi raktárakba is. Az este fél hatkor kezdődő, Betekintés a régészet kulisszái mögé című interaktív foglalkozáson a résztvevők a múlt héten megnyílt Építés alatt című kiállításon nemcsak közelről nézhetik meg a régészeti tárgyakat, de kézbe is vehetik azokat, s megtudhatják, mi történik a régészek műhelyében.

A fél hétkor kezdődő, a Ha Kiss Lajos sárkányai és a szecesszió találkoznak… című kézműves-foglalkozáson

a gyerekek papírsárkányt készíthetnek a múzeum első igazgatója, Kiss Lajos által gyűjtött minták nyomán,

amelyeket a szerdán nyíló, A hódmezővásárhelyi népi szecessziós kerámia című kiállításban látható motívumokkal díszíthetnek, míg fél nyolctól a Századfordulós Vásárhely, ahogyan Kiss Lajos látta címmel Terendi Viktória néprajzkutató tart előadást a vásárhelyi középületekről és a népi építészet jellegzetességeiről.

Harmincöt éve nyílt meg az egykori ógimnázium épületében az Alföldi Galéria, amelynek emeleti termeiben Az Alföld művészete – kezdetektől napjainkig című tárlat látható. A Kossuth téri kiállítóhelyen a 18 órakor kezdődő program látogatói Képiró Ágnes művészettörténésztől a galéria történetéről és az itt látható művekről is szerezhetnek információkat. Másnap, szombaton 9 órától pedig a csomorkányi templomromnál Béres Mária régész mesél az egykori mezőváros történetéről és a helyszínen végzett feltárásokról, s itt a résztvevők kipróbálhatják a fémdetektor használatát is.

 Az egyes programokon a részvétel ingyenes, de a létszámkorlát betartása miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni EZEN a címen lehet.

Előző sztori

Újabb ezrek álltak a székelyek ügye mellé

Következő sztori

Szabó Bálint: Botka felelőtlen, szórja a szegediek pénzét és játszik az egészségükkel

Legutóbbi hasonló cikkek