Világtükör

Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

2020. szeptember 9., szerda
Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

A jelölést Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő terjesztette be a Nobel Bizottsághoz. Levelében mindenekelőtt méltatta, hogy Jordánia és Egyiptom után harmadik arab államként augusztus 13-án az Egyesült Arab Emírségek hivatalosan is felvette a kapcsolatokat a zsidó állammal. Ezen kívül kiemelte, hogy megszakítva az előző amerikai elnökök 39 éve tartó hagyományát, Donald Trump nem új háborút kezdett, hanem csapatkivonások mellett döntött.

– Nem vagyok egy nagy Trump-támogató. A Bizottságnak a tényekre kell figyelnie, és azok alapján ítélnie – nem az alapján, ahogy néha viselkedik. Sokan, akik az utóbbi években Nobel-békedíjat kaptak, sokkal kevesebbet tettek, mint Donald Trump. Barack Obama például semmit nem csinált

– nyilatkozta a Fox News-nak a konzervatív norvég képviselő.

A politikus utolsó mondatával arra utalt, hogy 2009-ben Barack Obama nyerte el a rangos elismerést, „a nemzetközi diplomácia és a népek között együttműködés terén végzett rendkívüli erőfeszítéseiért”. A Nobel Bizottság döntését már akkor is sokan értetlenkedve fogadták, hiszen a demokrata elnök még egy éve sem volt hivatalban, a legtöbb ügyben legfeljebb ígéretekig jutott. Magát Barack Obamát is meglepte a siker, úgy nyilatkozott, hogy megtisztelve érzi magát, de az elismerést nem érdemelte ki.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Donald Trumpot felterjesztik a díjra. Ugyanez a norvég képviselő egy kollégájával már 2018-ban is jelölte az amerikai elnököt, miután Szingapúrban Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel történelmi tárgyalásokat folytattak, „amivel óriási és fontos lépést tettek a lefegyverzés és béke felé Dél-Korea és Észak-Korea között.” Ezek a nagy reményekkel várt egyeztetések végül zátonyra futottak, de Phenjan például azóta sem hajtott végre kísérleti robbantásokat, és a rakétatesztjei is megritkultak.

Az idei Nobel-békedíjak jelölési szakasza már februárban lezárult. A jövő évi győztest leghamarabb 2021 októberében hirdethetik ki, az elismerésről egy ötfős bizottság dönt. A Nobel-díj honlapja szerint a jelöltek nevét alapvetően 50 évig titkosítják, a jelölésről senkit, még a jelöltet sem értesítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.