Müller Cecília: Hétfőtől több szabály megváltozik

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kormány új stratégiát követ. Most az a cél, hogy tudjuk élni az életünket, de be kell tartani a járványügyi intézkedéseket. 

 

Több szabály is változik

Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – emelte ki. A legfontosabb szabály a maszkok használatára vonatkozik, melyeket már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is. Müller Cecília úgy fogalmazott:

korában megengedett volt, hogy sállal, vagy ruhadarabbal takarja el valaki az arcát, hétfőtől azonban csak maszkot lehet viselni.

Az orrot és a szájat is el kell takarni – hangsúlyozta.

Továbbra is érvényesek a higiénés szabályok, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk a kézmosásra is, szappannal és langyos vízzel – emelte ki a tiszti főorvos. Hozzátette:

akinek bármilyen felső légúti tünete van, ne menjen tömegbe.

Megerősítette Orbán Viktor pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák, 23 órától be kell zárniuk. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatási tilalom fennáll.

Október elsejétől csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be a gyerekek az óvodákba és iskolákba. A kisebb gyerekek esetében a szülők bekísérhetik a gyereküket a mérésre, és ha bármi gond van, hazavihetik őket.

Müller Cecília hangsúlyozta: fontos, hogy beoltassuk magukat influenza elleni védőoltással, mivel így kevesebb lesz arra az esély, hogy elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A vakcina október elsejétől lesz elérhető.

Folyamatosan tájékozódnak az intézmények ellátottságától és telítettségéről. Egy tervet is kidolgoztak, ami alapján haladnak a továbbiakban – mondta Müller Cecília. A terv szerint folyamatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók.Amint egy intézmény elérte a kapacitásának 80 százalékát jelzi azt, és abban a pillanatban új intézmény lép be a koronavírus fertőzöttek ellátásába – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik. Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta: Magyarországon az egészségügyi alkalmazottak csupán öt százaléka fertőződött meg a vírussal.

Nem az állampolgárok megbírságolása a cél

A járványügyi szabályok megszegésével kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, a szabálysértési törvény lehetővé teszi, hogy a figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át, a szabályszegési feljelentésig a rendőr eldönthesse, hogy a szabálysértés súlya, annak veszélyessége milyen szankciót kíván meg.

Kiemelte azonban: a tavaszi, első hullám alatt sem büntettek azonnal a rendőrök. Először csak figyelmeztetik a szabályszegő állampolgárokat, hiszen nem a büntetés az elsődleges cél, hanem a szükséges járványügyi szabályok betartatása.

Hozzátette, a látogatási tilalom betartását a rendőrség nem ellenőrzi a szociális és egészségügyi intézményekben. Ott a személyzet végzi ezt a munkát.

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzötteinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év. Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak.     Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.


Előző sztori

Jövő év elején indulhat a vakcinák gyártása

Következő sztori

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágák a gyümölcsök