Közélet

Müller Cecília: Hétfőtől több szabály megváltozik

Müller Cecília: Hétfőtől több szabály megváltozik

2020. szeptember 19., szombat
Müller Cecília: Hétfőtől több szabály megváltozik

Több szabály is változik

Szeptember 21-től több szabály is megváltozik – emelte ki. A legfontosabb szabály a maszkok használatára vonatkozik, melyeket már nem csak a tömegközeledésen és az üzletekben kell viselni, hanem a színházakban, mozikban is. Müller Cecília úgy fogalmazott:

korában megengedett volt, hogy sállal, vagy ruhadarabbal takarja el valaki az arcát, hétfőtől azonban csak maszkot lehet viselni.

Az orrot és a szájat is el kell takarni – hangsúlyozta.

Továbbra is érvényesek a higiénés szabályok, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk a kézmosásra is, szappannal és langyos vízzel – emelte ki a tiszti főorvos. Hozzátette:

akinek bármilyen felső légúti tünete van, ne menjen tömegbe.

Megerősítette Orbán Viktor pénteki bejelentését, mely szerint hétfőtől a szórakozóhelyek nyitvatartását is korlátozzák, 23 órától be kell zárniuk. Az egészségügyi és szociális intézményekben a látogatási tilalom fennáll.

Október elsejétől csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be a gyerekek az óvodákba és iskolákba. A kisebb gyerekek esetében a szülők bekísérhetik a gyereküket a mérésre, és ha bármi gond van, hazavihetik őket.

Müller Cecília hangsúlyozta: fontos, hogy beoltassuk magukat influenza elleni védőoltással, mivel így kevesebb lesz arra az esély, hogy elkapjuk a koronavírus-fertőzést. A vakcina október elsejétől lesz elérhető.

Folyamatosan tájékozódnak az intézmények ellátottságától és telítettségéről. Egy tervet is kidolgoztak, ami alapján haladnak a továbbiakban – mondta Müller Cecília. A terv szerint folyamatosan lépnek be az egészségügyi szolgáltatók.Amint egy intézmény elérte a kapacitásának 80 százalékát jelzi azt, és abban a pillanatban új intézmény lép be a koronavírus fertőzöttek ellátásába – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: európai mintára döntöttek úgy, hogy a hatósági házi karantént 10 napra csökkentik. Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta: Magyarországon az egészségügyi alkalmazottak csupán öt százaléka fertőződött meg a vírussal.

Nem az állampolgárok megbírságolása a cél

A járványügyi szabályok megszegésével kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, a szabálysértési törvény lehetővé teszi, hogy a figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át, a szabályszegési feljelentésig a rendőr eldönthesse, hogy a szabálysértés súlya, annak veszélyessége milyen szankciót kíván meg.

Kiemelte azonban: a tavaszi, első hullám alatt sem büntettek azonnal a rendőrök. Először csak figyelmeztetik a szabályszegő állampolgárokat, hiszen nem a büntetés az elsődleges cél, hanem a szükséges járványügyi szabályok betartatása.

Hozzátette, a látogatási tilalom betartását a rendőrség nem ellenőrzi a szociális és egészségügyi intézményekben. Ott a személyzet végzi ezt a munkát.

A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzötteinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év. Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak.     Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.