Egészség

Még fontosabb a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

Még fontosabb a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

2020. szeptember 6., vasárnap
Még fontosabb a vírus terjedését vizsgáló kérdőív rendszeres kitöltése

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az egy főre jutó találkozások száma az augusztus végi adatokhoz képest az iskolák újranyitásával és a munkába visszatérés miatt jelentősen megnövekedett, ami fokozottan felértékeli a kontaktkutatások szerepét. A kérdőívet a járványügyi védekezés sikere érdekében naponta érdemes kitölteni - emelték ki.

Hozzátették: a kérdőív célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. Segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetők a korlátozások hatásai.

Az országos felmérés keretében a Maszk kérdőív napi szintű kitöltésével bárki segíthet a koronavírus-járvány kezelésében - hangsúlyozták. Hozzátették: a Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

A Maszk indulása óta több mint 320 ezer egyedi felhasználó töltötte ki anonim módon a kérdőívet, sokan közülük napi rendszerességgel. Az egy főre jutó átlagos kapcsolatok száma az augusztus végi adatokhoz képest szeptember első hetére több mint 60 százalékkal növekedett meg. A kontaktkutatások szerepe ezzel jelentősen felértékelődött.

A kutatócsoport arra kéri a magyar embereket, hogy segítsék a munkájukat, és rutinszerűen, rendszeresen töltsék ki a covid.sed.hu weboldalon elérhető kérdőívet - írta az ITM.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.