Közélet

„Lefokozták" a bíróbotrány egyik főszereplőjét

„Lefokozták" a bíróbotrány egyik főszereplőjét

2020. szeptember 8., kedd
„Lefokozták" a bíróbotrány egyik főszereplőjét

Nóvé Ágnest, a Szegedi Törvényszék Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsának tagját június 2-től határozatlan időre büntetés-végrehajtási bírónak nevezték ki - vette észre a PestiSrácok.hu a szeptember 4-én megjelent bírósági közlönyben.

A lap azt írja, hogy ha egy büntető kollégiumi, ráadásul kiemelt büntetőügyeket tárgyaló bírót büntetés-végrehajtási bírói beosztásba helyeznek át, az egyértelmű szakmai visszalépés, az ugyanis egy adminisztratív munkakör, így Nóvé Ágnes ebben a beosztásban vádirattal sem fog találkozni.

Ő a harmadik bíró, akit igencsak komoly szankciók értek a PestiSrácok.hu által kirobbantott bírósági botrány után: először a büntető kollégium vezetőhelyettese, Nagy Andrea szignálási jogkörét vonták meg, majd a törvényszék elnöki tisztségére pályázó megbízott elnököt, Tárkány-Szűcs Babettet menesztették. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró június 15-e óta nyugdíjas, már nem bíró. A tavaly december óta, a Szeviép-ügy másodfokú ítélethirdetése után feltárt bírósági összefonódások, nem jelentett összeférhetetlenségek miatt indult OBH-vizsgálat eredményei alapján három bírónak szolgálati bíróság elé kell állnia.

Korábban az LMP egykori elnöke, a jogász Schiffer András által a rendszerváltás utáni legsúlyosabb bírói szervezetet érintő botránynak nevezte a Szegedi Törvényszéken kirobbant ügyet, és ha sorba vesszük, mi történt tavaly december óta, akkor nehéz lenne vitatkozni ezzel.

Olyan átfogó bírósági vizsgálat, fegyelmi eljárássorozat indult, amilyen korábban soha;
Nagy Andrea kollégiumvezető-helyettes ügykiszignálási jogkörét megvonták;
Nóvé Ágnest lefokozták, büntetőbíróból adminisztratív feladatokat ellátó büntetés-végrehajtási bíró lett;
Visszavonták a Szegedi Törvényszék megbízott elnökének, Tárkány-Szűcs Babettnek a megbízását (a botrány előtt még az egyetlen esélyes aspiráns volt az elnöki tisztségre, de nemcsak a kinevezést bukta, hanem az átmeneti megbízott elnöki posztot is);
Három bírót szolgálati bíróság elé állítanak;
A Kúria kizárta a Szeviép-ügyből a Szegedi Ítélőtáblát, a büntetőper harmadfokon Pécsre került;
A Szegedi Törvényszék sorra jelent elfogultságot önkormányzati érintettségű kiemelt ügyekben;
A Czeglédy-ügyben végül bejelentették az elfogultságot, a per Kecskemétre került;
A botrányban érintett bírói tanács két tagja, Kovalcsik Éva és Nóvé Ágnes azóta egyetlen büntetőügyet sem tárgyaltak.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.