Kultúra

Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

2020. szeptember 7., hétfő
Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Jávorszky Iván, az operatőri munkát a középpontba helyező fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavaszról szeptemberre halasztott idei rendezvényre rekordszámú, 538 nevezés érkezett, az előzsűri 67 nagyjátékfilm, 430 kisjátékfilm és 41 kísérleti film közül választotta ki a versenyprogramban szereplő 32 alkotást. A nagyjátékfilm szekcióban a magyar operatőröket az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna képviseli, ők versenyeznek francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal.

A fesztivált idén százéves Belvárosi Mozi a közelmúltban megújult épületében rendezik, és több programmal is emlékeznek a névadó, Zsigmond Vilmos születésének 90. évfordulójára.

A többi közt Magyarországon először láthatja a közönség a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilmjét, az Iron and Horse-t, amely kópiáját a filmarchívum a fesztiválra újította föl.

Szabó Éva Andrea fesztiváligazgató kifejtette, hogy nagyon nagy a szakmai érdeklődés a fesztivál iránt, hiszen számos filmes rendezvény maradt el a közelmúltban a járvány miatt. A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztal-beszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR-filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról.

A versenyen kívüli vetítéseken a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit - Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs - láthatja vagy nézheti újra a közönség. Emellett erős premier előtti szekciót állítottak össze: a nyitófilmként Lakos Nóra rendező és Bálint Dániel operatőr Hab című vígjátékát vetítik, szerepel a programban Deák Kristóf rendező és Gózon Francisco operatőr Foglyok című alkotása, a Nincs parancs című dokumentumfilm - Szalay Péter, Lovasi Zoltán és Nagy Ernő - munkája, valamint a rendezvény zárásaként Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés egy meghatározatlan idejű együttlétre című alkotása.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.