Egészség

A járványügyi készültség miatt koncentrált intézkedésekre van szükség

A járványügyi készültség miatt koncentrált intézkedésekre van szükség

2020. szeptember 25., péntek
A járványügyi készültség miatt koncentrált intézkedésekre van szükség

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt róla, hogy a tegnapi Szuperkupa-döntőn a rendőrség elvégezte a feladatát, és ott megfelelő járványvédelmi intézkedések voltak hatályban. Cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a mérkőzésre belépők esetében nem lett volna testhőmérséklet-mérés. Hangsúlyozta, ezt mindenkinél elvégezték, és senkinél nem mutattak ki magasabb hőmérsékletet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy a járvány második hullámának felszálló ágában vagyunk. Ismertette, hogy ma már egymást is figyelmeztetik az emberek a szabályok betartására, amit nagyon köszön mindenkinek.

Beszámolt róla, hogy járványügyi készültség van, ilyenkor koncentrált intézkedésekre van szükség, és az egészségügyi dolgozóknak is köszönetet mondott a helytállásért.

Müller Cecília ma a kézmosás szabályairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy csak engedélyszámmal rendelkező kézfertőtlenítő szert használjunk, kézmosáskor pedig legyünk alaposak, az ujjbegyet és a hüvelykujjat is meg kell tisztítani. Ismét leszögezte, hogy alig-alig van költségtérítéses PCR-teszt, a közel 670 ezer vizsgálat zöme ingyenes volt.

Müller Cecília tudatta, összesen 29 - Budapesten 10, vidéken 19 - intézmény van kijelölve a koronavírusos betegek ellátására, ezek meghatározott terv szerint lépnek be az ellátásba. A kontaktnak minősülő gyermeknek, akinek az osztálytársa volt pozitív, otthon kell kivárnia a 10 napot, ám a szülei nem minősülnek kontaktnak, amennyiben a gyermek tünetmentes.

Beszélt arról is, hogy most is, mint a kezdetek óta, a WHO iránymutatásai alapján járnak el. – A pozitív esetek számának emelkedésével a kórházban ápoltak száma is növekszik, és 4-5 héten belül az elhunytak számának emelkedésére is készülni kell – közölte.

Müller Cecília azon kérdésre, hogy a külföldről hazatérő személyekre is vonatkozik-e a tíz nap hatósági házi karantén, és hogy abból két negatív PCR-teszt esetén sem lehet szabadulni, kifejtette: elkülönítették a két eljárást egymástól, hiszen ennek járványügyi szakmai alapja van. Aki egy pozitív vagy beteg személy környezetében tartózkodik, az szoros kontaktszemélynek minősül, esetében nagyobb a kockázata, hogy elkapja a megbetegedést. Ezért őt olyan járványügyi megfigyelés alá kell helyezni, ami a betegség lappangási időszakára szól, és esetleg ez idő alatt megjelenhetnek nála a tünetek. Esetében az a legbiztosabb, ha nem érintkezik másokkal, így nem tudja majd átadni a betegséget – magyarázta a tiszti főorvos.

Hozzátette: a külföldről hazánkba érkező személy csak potenciálisan lehet fertőzött, hiszen nem tudjuk, hogy érintkezett-e pozitív beteg személlyel. Ezért szükséges ezen személyeknél a járványügyi megfigyelés, de számára adott a lehetőség, hogy két negatív PCR-teszt bemutatása esetén mentesüljön a karanténköztelezettség alól.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.