Kultúra

Hat táncos érkezett a Szegedi Kortárs Baletthez

Hat táncos érkezett a Szegedi Kortárs Baletthez

2020. szeptember 11., péntek
Hat táncos érkezett a Szegedi Kortárs Baletthez

Akarantén időszakát követően első alkalommal augusztus közepén a szegedi Rakpart Hétvégén találkozott nézőivel a társulat. A Tisza-parton rendezett színházi estéken különböző darabokból láthattak részleteket a nézők. A táncművészek augusztus eleje óta próbálják a 2020/2021-es évad produkcióit, elsőként a repertoáron futó nyolc előadást újítják fel: Carmina burana, Menyegző, A fából faragott királyfi, Bernarda Alba háza, Koncert tangóharmonikára és zenekarra, Coppélia, Daphnis és Chloé, Diótörő.

Hat új táncos érkezett a társulathoz. Marie Vilette Franciaországban, míg Liszkay Zsófia Londonban szerzett táncművész végzettséget, majd egy évet mindketten a Székesfehérvári Balettszínháznál töltöttek. Nyeste Adrienn a Közép-Európa Táncszínház és a Gangaray Dance Company művészeként dolgozott, most szülővárosába tért vissza. Mészáros Fanni a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus táncművész szakán diplomázott, így számára a szegediaz első társulat, amelyhez csatlakozott. Hozzá hasonlóan Hudacsek Hanna is pályakezdő művész, ő a Madách Musical Tánciskolát idén fejezte be. Heim Boglárka Hollandiában, Németországban és Ausztriában szerzett tapasztalatait követően szerződöttSzegedre.

Szeptemberben három fesztivál programjában szerepel a társulat. Veszprémben A tánc fesztiválja Juronics Tamás Bernarda Alba háza című koreográfiájával nyitotta meg kapuit, majd Keszthelyen a Táncparton a Coppéliát és a Koncert tangóharmonikára című darabot adják elő, a XIV. Pécsi Táncfesztiválon pedig az Orfeusz és Euridiké egyik duettjét táncolják.

A felújító próbákkal párhuzamosan a decemberi premier előkészületei is megkezdődtek, amelynek során két egyfelvonásos darab kerül először a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza, azt követően a Nemzeti Táncszínház műsorára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.