Kultúra

Hat év több ezer leletéből nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

Hat év több ezer leletéből nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

2020. szeptember 8., kedd
Hat év több ezer leletéből nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

Az Építés alatt – Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről (2013–2019) című tárlat keddi sajtóbejárásán Miklós Péter igazgató kiemelte: az elmúlt években mintegy hatvan hektárnyi területen végeztek ásatásokat a különböző feltárásra jogosult intézmények, többek között a Tornyai János Múzeum munkatársai, s eredményeik nagyban hozzájárulnak a térség régészeti múltjának megismeréséhez. A most megnyíló és január 10-ig látogatható, interaktív elemeket is tartalmazó tárlat mindezeket a nagyközönségnek is bemutatja – fogalmazott az igazgató.

A kiállítás kurátora, Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régész-muzeológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeum régészeti gyűjteményének anyaga az elmúlt tíz esztendőben megduplázódott, jelenleg több mint 210 ezer tárgyból áll, s ez a gyarapodás főleg a most bemutatásra kerülő feltárásoknak köszönhető.

A szakember arról is beszélt, hogy a kiállított tárgyak közül a legrégebbi hétezer, míg a legfiatalabb két-háromszáz éves, s hogy a tárlat azt is megmutatja, milyen eszközöket és módszereket alkalmaznak munkájuk során a régészek. A látogatók a terepasztalon egy távirányítású markológéppel maguk is kipróbálhatják a humuszolást, de megismerhetik a fémdetektor használatát is.

A kiállítás megnyitójára szeptember 10-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a Tornyai János Múzeumban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.