Közélet

Fontos kormánydöntések születtek a vírus elleni védekezésben

Fontos kormánydöntések születtek a vírus elleni védekezésben

2020. szeptember 11., péntek
Fontos kormánydöntések születtek a vírus elleni védekezésben

A járvány második hulláma Magyarországot is elérte. Az első hullám elleni védekezés sikeres volt, jobb eredményeket tudunk felmutatni mint Európa legtöbb országa.

Az egészségügyet sikerült felkészíteni, rendelkezésre állnak ma a védekezéshez szükséges feltételek.

A kormány álláspontja, hogy Magyarországnak működnie kell, de úgy, hogy az emberi élet védelme biztosított legyen.

A miniszter hozzáfűzte:

a második hullám alatt nemcsak az a cél, hogy az emberek egészsége és élete védve legyen, hanem az is, hogy az ország működését biztosítsuk.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a nyári hónapokban a külföldről behurcolt vírus volt a legnagyobb veszély. Ez most is érvényes, ezért kellett bevezetni a szigorú határellenőrzéseket, a határok lezárását.

Fontosak az egyénre vonatkozó szabályok is, a kormány arra kéri a polgárokat, tartsák be ezeket a szabályokat.

Bár a fertőzések száma nő, a halálozások száma érdemben nem lett több, a második hullámban a fiatalok fertőződnek meg többen.

Gulyás Gergely szerint a legfontosabb az emberi élet védelme, e tekintetben Magyarország jól áll. A rekord nagyságú fertőzési számok kérdésében is jók a magyarországi adatok, mindenhol magasabbak ezek a számok, mint nálunk.

A kormány célja, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket, de a szabályok betartása minden polgár feladata, csak ezzel együtt lehet hatásos a védekezés.

Az intézkedések azt szolgálják, hogy a normális élet mellett a gazdaság is működhessen.

Mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez - mondta.

Gulyás Gergely kiemelte: 791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel.

2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.

Az első féléves gazdasági adatok jobbak az EU-átlagnál, de így is 6,1 százalékos recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Ezért fontos a gazdaság élénkítése, a munkahelyek megőrzése, valamint az együttműködés a társadalomban, ami lehetővé teszi a fegyelmezett védekezést és az ország működésének fenntartását - fogalmazott.

A kormány célja a munkahelyek megtartása, munkahelyek teremtése.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter elmondta, a kormány álláspontja az, hogy

az illegális migrációt propagáló szervezetek és személyek tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Magyarország maga dönt a határainak védelméről, állami eszközeiről. A migráció önmagában is nemzetbiztonsági kockázat, aki ezt támogatja, az is ebbe a kategóriába tartozik.

Gulyás Gergely elmondta: az őszi érettségit nem halasztják el. Az óvintézkedéseket az adott helyzethez igazítják majd. Aki úgy érzi, veszélyeztetve van, az természetesen kérhet egyéni halasztást, ezt a tanintézmények kötelesek elfogadni.

A miniszter azt is elmondta, hogy

az idősotthonok védelmére most is rendelkezésre állnak a járvány első hullámában beszerzett technikai eszközök.

Gulyás Gergely szerint a kormány nagyobb gazdasági ösztönző csomagjának részleteit most dolgozzák ki a miniszterelnök vezetésével, ennek részleteiről később számolnak majd be.

A koronavírus hatósági áráról szóló kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a pontos árat később fogják meghatározni. Nem az üzleti szempontok, hanem az ország lakosságának az egészsége a szempont,

most nem a piacgazdaság szabályai, hanem az egészségügyi védekezés a döntőek.

Ezért lépett közbe a kormány és kezdeményezte a hatósági ár megkötését, ami jóval alacsonyabb lesz a mai napi 30 000 forint körül árnál.

Az ATV kérdése szerint Karácsony Gergely szigorítaná a maszkviselést, akár ötvenezer forint bírságot is kiszabhatnak. Gondolkodik-e a kormány ugyanezen országos szinten?

Természetesen gondolkodunk, és egyetértek a főpolgármesterrel ebben a kérdésben – válaszolta Gulyás Gergely.

A SZFE szeptember 21-ére tervezett sztrájkja kapcsán Gulyás Gergely elmondta, véleménye szerint az átalakítás lényege, hogy a kormány kivonul a felsőoktatásból.

Az egyetemeket önálló kuratóriumok irányítják, a lehető legnagyobb szabadsággal, ebbe az irányba halad a reform, a többi intézményben ez már jól működik.

A kormány reméli, hogy lesz párbeszéd a hallgatók és a kuratórium között, és megkezdődhet a tanév. Ez mindenkinek az érdeke, aki nem politikai hisztériára használja fel a színművészeti egyetemen történteket.

A reformok lényege az egyetemek államtól való függetlensége, így a kormány már nem aktív szereplője a vitának. Gulyás Gergely hangsúlyozta, mindenképpen az érdekek egyeztetésén és a párbeszéden alapuló a közös megállapodást javasolják.

Vannak-e még kormányzati tervek a színművészetivel kapcsolatban – vetődött fel a kérdés. Azon kívül nincs, mint hogy támogatólag figyeljük, ami történik. Soha ennél szabadabb nem volt az SZFE, mint most, amikor már nem az állam a fenntartója

– mondta a miniszter. Intézmény-összevonást sem terveznek.

Gulyás szerint megfontolandó, hogy újrainduljanak az operatív törzs sajtótájékoztatói.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.