Egészség

Egyre több embert kezelnek kórházban

Egyre több embert kezelnek kórházban

2020. szeptember 28., hétfő
Egyre több embert kezelnek kórházban

Az elmúlt héten 405 személlyel szemben kellett maszkviseléssel összefüggő rendőri eljárást kezdeményezni: 337 polgárt figyelmeztettek, 31 esetben kellett helyszíni bírságot alkalmazni, 37 esetben indítottak szabálysértési eljárást.

A zenés táncos szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek esetében a hétvégén 5 rendőri intézkedés volt: 18 fővel szemben kellett intézkedni a szabályok megszegése miatt, 3 figyelmeztetéssel, 15 fővel szemben felejtéssel élt a hatóság.

Hatósági házi karanténok esetében a múlt héten 36174 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, 7780 beteg került karantén alá, közülük 2115-en a határokon léptek be Magyarországra. 24 014 ember van jelenleg karanténban, mobil informatikai alkalmazással 1381 főt ellenőriznek a rendőrök.

Eddig Magyarországon 469 büntetőeljárás indult a járvány idején, rémhírterjesztés miatt 140, közveszély okozása miatt 31, csalás miatt 138, járványügyi szabályok megsértése miatt 28 esetben, eddig 88 gyanúsítottat hallgatott ki a nyomozó hatóság.

A mai napra 702 fővel nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma, így a mai napon 18 815 aktív esetet tartanak nyilván, kórházban 693 személyt kezelnek, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A számok emelkedő tendenciát mutatnak a napokban. 13 honfitársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában, ezzel együtt 749 főre emelkedett az elhunytak száma. A PCR-vizsgálatok száma is nagymértékben növekszik., ez ma eléri a 697 473 darabot – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A vírus mindenütt jelen van, az egész országban, még tavasszal a gócok kialakulása volt jellemző, most egyértelműen a közösségekben terjed a fertőzés. Ezért a higiéniai szabályok betartása rendkívül fontos – nyomatékosította.

Kiemelte, hogy a távolságtartás mindenütt fontos, ott is, ahol a jogszabály nem írja elő. Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme, ez mindenkire nézve kötelező és felelősséget állapít meg.

A tiszti főorvos arról is szólt, hogy az oktatás-nevelés rendben zajlik. Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarend került bevezetésre. Az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre. A nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – tudatta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos elmondta, a szépségipari szolgáltatások igénybevételénél is nagyon fontos az arcmaszk használata, a szolgáltatás igénybevétele alatt is, a szolgáltatóknak és az ügyfeleknek is.

Arckezeléseknél csak az ügyfél veheti le a maszkot, a szolgáltató nem. A szolgáltatásokat úgy kell megszervezni, hogy ne legyen várakozási idő, ne érintkezhessenek az ügyfelek. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is ajánlott a fertőtlenítés.

Nagyobb szalonok recepcióján nem javasolt olyan tárgyak, magazinok, tollak kihelyezése, amivel a fertőzés továbbterjedhet, illetve javasolják a kártyás fizetést.

Müller Cecília elmondta, 37,8 fokban határozza meg az iskolákban a jövő héttől kötelező lázmérését a belépés során, meg is kell ismételni a mérést, majd a szülőt értesíteni kell, kisebb gyerekeknél a szülő megvárhatja a hőmérséklet mérést.

Ha a háziorvos kér tesztet egy COVID-gyanús páciensre, értelemszerűen önkéntes karanténba kell vonulnia, saját felelősségére és a mások iránti felelősség miatt is így kell tenni a teszt eredményéig. Ha a teszt pozitív, akkor a környezete szoros kontaktusnak minősül, a gyógyulásig otthon kell maradniuk. Az operatív törzs fokozott óvatosságot kér a polgároktól, kihangsúlyozva az egyéni felelősséget a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása érdekében.

A maszk tartós viselése a munkahelyeken nehézségeket okoz. Müller Cecília szerint a munkakörnyezet típusa is más-más igényt kíván. Egy kockázatbecslés mentén kell meghatározniuk a munkáltatóknak, mennyi ideig kell folyamatosan viselni a maszkot, milyen más távolságtartási szabályokkal lehet megoldani a maszk viselésétől történő eltekintést.

Négy óra után mindenképpen kell pihenő, nehogy fulladt, légúti megbetegedést okozzon az állandó maszk használat. Az egyszer használatos maszkok sem alkalmasak arra, hogy ennél több ideig szűrjék a kórokozókat.

A COVID-ból felgyógyultak esetében a betegek egy részénél a gyógyulást követően is tartós gyengeség, fáradtság áll fenn. Az országos tiszti főorvos szerint vitaminok, mozgás, kiegyensúlyozott lassú légzőtornák kellenek a gyógyuláshoz, ha kell pszichológiai segítséggel.

Müller Cecília elmondta, a szülői felelősségteljes magatartás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tanintézményekben ne terjedhessen a fertőzés. Csak egészséges gyermeket vigyenek iskolákba, a láz az egyik alapvető tünet, a többi tünet nehezebben szűrhető.

A beteg gyermek még nem biztos, hogy új koronavírusos megbetegedésben szenved, ősz elején egyéb megfázásos, influenzás betegség is terjed, de mindenképpen ki kell emelni a gyereket a közösségből.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: most a közösségi terekben terjed leginkább a vírus. A második hullám elején gócpont alakulhatott ki például egy-egy esküvő vagy intézményi értekezlet kapcsán. De a gócok elvesztették úgymond a jelentőségüket, mert a vírus már nem áll meg a gócpontokban, hanem pillanatok alatt terjed. Hangsúlyozta: már bárhol bárki fertőzött lehet.

Szintén kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta: kötelező a maszkhasználat az egészségügyi várótermekben, ezzel tudjuk védelmezni a saját és mások egészségét is. Szervezéssel el kell kerülni, hogy sokan üljenek egy teremben, inkább időpontra jöjjenek a betegek, ha esetleg mégis többen lennének zárt térben jelen, feltétlenül szükséges a maszk használat.

Müller Cecília arról is szólt, hogy a kórházakból 2 negatív PCR-teszt következtében kerülhetnek vissza a lakók a szociális intézményekbe. Elmondta, hogy ha egy lakó csak ambuláns vizsgálaton vesz részt egy szakrendelésen, akkor nem szükséges tesztet elvégeznie.

Az országos tiszti főorvos kérdésre válaszolva tudatta, hogy aki egy fedél alatt él egy pozitívan igazolt fertőzöttel, tehát mindennap, sőt minden órában találkozik valamilyen formában a beteggel, valamint egy fürdőt és egy konyhát használnak közösen, az a személy igenis szoros kontaktusnak minősül. Itt nem a rokoni kapcsolat a mérvadó, hanem az döntő szempont, hogy ha egy háztartásban élnek.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.