Közélet

Bodó Imre: Egy politikai pályafutás csúfos vége

Bodó Imre: Egy politikai pályafutás csúfos vége

2020. szeptember 18., péntek
Bodó Imre: Egy politikai pályafutás csúfos vége

Majdnem másfél évtizede annak, hogy Bodó Imrét Orbán Viktor először leváltotta a választókerületi elnöki tisztségéből. Az ok az volt, hogy Bodó öt képviselőtársával kilépett a Csongrád Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójából és Szövetség néven új frakciót hozott létre. Ennek ellenére 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő lehetett, majd Csongrád 1. sz. választókerületéből 2010-től ismételten az országgyűlésbe jutott.

A Fidesz tehát annak ellenére sem volt hálátlan Bodóval, hogy ő maga többször illojális volt a politikai családjával: 2013-tól 2015-ig járási hivatalvezető volt, ahonnan szintén felmentették. Bodó azóta sem találja a helyét a politikai jobboldalon, személyében támadta Ferenczi Ferencet, Putnik Lázárt, B. Nagy Lászlót, Juhász Tündét, Bartók Csabát, és nem vállalta sem a kübekházi, a deszki polgármester-jelöltséget, sem a szegedi önkormányzati képviselő-jelöltséget, azonban elindult Újszentivánon a Fidesz jelöltjével szemben. Bodó legújabban azzal borzolta a kedélyeket, hogy a Fidesz választókerületi elnökének jelölte magát mint önjelölt.

2007-es választókerületi elnökségi leváltásakor Bodó azt mondogatta munkatársainak, hogy „béke és nyugalom honol a jobboldalon". Bodó akkor öt képviselőtársával kivált a Csongrád Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójából és Szövetség néven új frakciót hozott létre. Ahogyan ő fogalmazott, a „jobb és hatékonyabb kommunikációs stratégia" érdekében. A kiválás következtében azonban akkor - a párt alapszabálya értelmében - megszűnt a Fidesz-tagsága is.

Bodó Imre akkor úgy gondolta, hogy a megyei közgyűlésben a Fidesz- és a Szövetség-frakció majd szövetséget köt egymással, így a párttagsága is „helyreáll". Martonosi György, a megyei polgári frakció vezetője egyetértett Orbán Viktorral Bodó leváltása ügyében, Nógrádi Zoltán nem kívánta kommentálni a történteket. A párt alapszabálya szerint ugyanis aki kiválik a frakcióból, az automatikusan távozik a pártból is. Bodó és öt társa akkor így jártak.

- Nem zártak ki a pártból, hanem megszűnt a tagságom - hangsúlyozta a különbséget akkor Bodó. Tiszasziget akkori polgármestere azt mondta: a Szövetség megalakításakor tisztában voltak a következményekkel. Mégis vállalták, mégpedig „a jobb és hatékonyabb kommunikációs stratégia" érdekében. A megyei közgyűlésben a tervek szerint a két frakció (a Bodóéké és a Fidesz) majd szövétséget kötött volna, így ők újra párttagok lehettek volna.

A pártban egyébként Bodó szerint akkor nem volt konfliktus, „béke és nyugalom honol a jobboldalon" - ahogyan akkoriban fogalmazott. „Ez a párt alapszabályából következik. Ennél többet nem kívánok mondani" - ezt már Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő közölte, amikor az akkori Délmagyar arra kérte, kommentálja a Bodóval történteket.

Martonosi György, a megyei polgári frakció vezetője úgy tudta, a szombati választmányi ülésen már szóba került a politikus leváltása. A Fidesz elnöke választókerületi elnöki értekezleten közölte: Bodó érvényben lévő megállapodást szegett meg azzal, hogy kilépett a frakcióból. „Márpedig a megállapodásokat be kell tartani. Ezzel maximálisan egyetértek" - mondta Martonosi, aki azt állítja, a közgyűlési Fidesz-frakció működésének érdekében próbálta lebeszélni a tiszaszigeti polgármestert a kiválásról.

A 2006-os, majd 2010-es képviselőséget követően Bodó újabb lehetőséget kapott 2013-ban: járási hivatalvezető lehetett, ahonnan 2015-ben mentették fel, állítólag azért, mert nem sok időt töltött a hivatalában és a feladatával sem foglalkozott.

A korabeli Délmagyar így tudósított a történtekről: „Felmentették Bodó Imrét, a Szegedi Járási Hivatal vezetőjét. Megkerestük az érintettet, aki nem kívánt nyilatkozni az elbocsátásáról, az okokról. Bodó Imre korábban Tiszasziget polgármestere és a Fidesz országgyűlési képviselője is volt. A Szegedi Járási Hivatalt 2013. január elsejétől vezette. Hogy miért mentették fel, nem lehet tudni, mert erről nem közölt részleteket a munkáltatója, a Miniszterelnökség.

Ugyanakkor makacs pletykák tartják magukat a városban, hogy Bodó megütötte egyik beosztottját, így ez is közrejátszhatott elbocsátásában.

A közigazgatás szervezéséért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János sajtóirodája a Délmagyarország kérdésére csupán annyit írt, hogy Bodó Imre kormányzati szolgálati jogviszonyát Lázár János augusztus 10-vel felmentéssel megszüntette. A sajtóiroda közleménye szerint a felmentési idő június 10-től augusztus 10-ig tart, amely idő alatt Bodó Imre a munkavégzési kötelezettsége alól mentesül. (...) A volt hivatalvezető azonban – tekintettel arra, hogy a munkáltatónál kormányzati szolgálati jogviszonyban eltöltött ideje nem éri el a 3 évet – nem jogosult végkielégítésre.

Annak ellenére, hogy Bodó több lépésével is szembeszegült a politikai családjával, a közélettől nem távolodott el, a polgári jobboldal egyik embere maradt Csongrád megyében. Csakhogy az utóbbi időkben csak konfliktusokat vállalt, Juhász Tündét, a kormányhivatal vezetőjét támadta, becsmérelte nagy nyilvánosság előtt is.

Ám itt nem állt meg: személyében támadta Ferenczi Ferencet, Putnik Lázárt, B. Nagy Lászlót, Juhász Tündét, Bartók Csabát. Nem vállalta sem a kübekházi, sem a deszki polgármester-jelöltséget, sem a szegedi önkormányzati képviselő-jelöltséget, ezzel szemben elindult Újszentivánon a Fidesz jelöltjével szemben.

Bodó legújabban azzal borzolta fel a kedélyeket, hogy a Fidesz választókerületi elnökének jelöltette magát mint önjelölt, holott városszerte, de inkább a teljes megyében köztudott, hogy a Szegedi Fidesz elnöke, a 2018-as választást végig talpaló Bartók Csaba az, akit a szegedi polgári oldal és az országos vezetés közmegegyezése kijelölt erre a feladatra.

Bodó Imre tehát mindent megkapott a politikai családjától, a polgári jobboldaltól, ám mindent és mindenkit elárult mostanra.

Lapunk birtokába jutott információk szerint Orbán Viktor a héten aláírta Bodó Imre választókerületi elnökké való kinevezésének elutasítását, ugyanis a miniszterelnök nem kíván együtt dolgozni vele. Úgy tudjuk, hogy ezzel egyidőben megindult Bodó kizárása is a Fideszből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.