Közélet

Anyagi érdek is mozgatja a vírustagadókat?

Anyagi érdek is mozgatja a vírustagadókat?

2020. szeptember 11., péntek
Anyagi érdek is mozgatja a vírustagadókat?

A miniszter a Facebook-oldalán közzétett írásában hangsúlyozta, a járvánnyal szembeni küzdelemben eddig rendkívüli erőfeszítéseket tettek a magyarok.

Kásler kiemelte, a legtöbb esetben anyagi érdekből nyilatkozó vírustagadók aláássák a védekezés sikerességét és emberéleteket veszélyeztetnek. A tárcavezető a hippokratészi orvosi eskü egyik legfontosabb gondolatával támasztotta alá érveit, amely szerint a beteg üdve a legfőbb törvény.

„Mélyen elítélem a vírustagadó egészségügyi véleményformálókat. A megkérdőjelezhető szakmaisággal, sok esetben anyagi érdekből nyilatkozók nem csupán a járványügyi védekezés sikerességét, de magyar emberek életét is veszélyeztetik.Magatartásuk méltatlan azokhoz az orvosokhoz és egészségügyi dolgozókhoz, akik hosszú hónapok óta állnak helyt a koronavírus-járvánnyal szemben folytatott küzdelem első vonalában” –írta a miniszter.

Kásler Miklós büszkén tette hozzá, a magyar polgárok, a magyar nemzet hatalmas erőfeszítéseket tett a járvány első hullámának idején, hogy a koronavírus ne szabadulhasson el, ennek következtében hazánkban jóval kedvezőbben alakult a fertőzések száma, mint más európai országokban. Sajnálattal jegyezte meg, hogy ez az eredményesség magában hordozta a vírus tagadóinak megjelenését is. Emiatt hangsúlyozta, az emberek életének védelmére esküt tevők felelőssége és kötelessége most egyértelműen az, hogy a nyilvánosság figyelmét minden lehetséges módon a járvánnyal szembeni védekezés fontosságára irányítsák.

Az orvosi esküre hivatkozva kitért arra is, hogy a hippokratészi eskü egyik, talán legfontosabb gondolata még az ókorban megfogalmazódott. Az eskü szövege tartalmazza azt a részt:Salus aegroti suprema lex esto, vagyis a beteg üdve a legfőbb törvény. Ez a mindent felülíró törvény pedig valamennyi egészségügyi dolgozót, orvost élete végéig kötelez; a megállapítást magára is érvényesnek tartotta a korábban orvosként dolgozó tárcavezető.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.