A Tornyai-múzeum is bekerült a Nemzeti Kulturális Alap filmsorozatába

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tornyai János Múzeumot is bemutatja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) építészeti filmsorozata. A vásárhelyi közgyűjtemény épületéről szóló részt kedden rögzítette Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és stábja.

Az NKA Építészeti Kollégiumának megbízásából készülő epizód rendezője elmondta: számára mindig is a fő téma a folytonosság volt, s a folytonosság szerinte Hódmezővásárhelyen is tetten érhető a hétezer éves Kökénydombi Vénusztól egészen napjainkig.

A 2012-ben felújított Tornyai-múzeumot a filmsorozatban az akkori átalakítás tervezője, Vesmás Péter Ybl-díjas építész mutatta be. Mint elmondta, az épület kiegészítésének és megújításának tervezése előtt megismerte a település és a helyi kerámiaművészet történetét. A Tornyai János nevét viselő kulturális és városrekonstrukciós projekt keretében jött létre a sétálóutca, újult meg a Janáky-testvérek tervezte művelődési központ és a szerb ortodox templom, valamint a múzeum épülete.

Az építész arról is szólt, hogy már 2007 óta tervezték az eredeti épület kiegészítését újabb részekkel és szerencsésnek nevezte, hogy megfelelő idő állt rendelkezésre a 2012-es átadásig. A most forgatott, a vásárhelyi múzeumot ismertető részt a teljes sorozat elkészülte után fogják bemutatni – közölte Vesmás Péter.

(Forrás: Tornyai János Múzeum)

Előző sztori

Hőkamerás beléptetőrendszert alakítottak ki az SZTE mérnöki karán

Következő sztori

Több tízezres kárt okozott, majd továbbtekert a szegedi kerékpáros