/

A maszkellenesek miatt jöhetnek az újabb korlátozások?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miközben szigorodott az iskolákra vonatkozó iránymutatás, nincs eldöntött kormányzati szándék az időseket és a 65 év alattiakat elkülönítő vásárlási idősáv ismételt bevezetésére a kereskedelemben – jutott a Magyar Nemzet tudomására. Kétkedve fogadják a magyarok a második hullámot: a tavaszhoz képest többen nem viselnek maszkot, ezért fegyelmezett társadalmi összefogás híján a járványügyi szakértők már a további intézkedéseket sürgetik. Ez esetben a kötelező maszkhasználat kiterjesztése és a szórakozás korlátozása következhet.

– El tudjuk képzelni a belső, szellőzetlen helyiségek lezárását vagy a teraszokra terelt vendéglátást, azt viszont már kevésbé, hogy a szórakozóhelyre látogató vendégek maszkban ülik majd végig az estét és úgy fogyasztanak. Ez az újranyitás óta sem terjedt el a vendéglátóhelyeken, holott ajánlás szólt róla. Ha a járványadatok indokolják, számítunk rá, hogy a tavaszi intézkedésekhez hasonlóan a szórakozóhelyeken és a kulturális, szabadidős helyszíneken kell az embereket a komolyabb vírus elleni védekezésre bírni – mondták a Magyar Nemzet megkeresésére vendéglátóhelyek üzemeltetői, akik a legújabb szakértői álláspontok alapján megkezdték a felkészülést a második hullám belföldi terjedésével várható intézkedésekre.

Már szakemberek figyelmeztetnek: szigorításokra lesz szükség. Kedd este Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója úgy nyilatkozott: fegyelmezett együttműködéssel vissza lehet szorítani a járványt, de inkább újra be kellene vezetni a korábban 9 és 12 óra között érvényes idősávot a boltokban, és be kell tiltani a szórakozási lehetőségeket, illetve elrendelni minden zárt helyen a kötelező maszkviselést.

(…)

Ami elől menekülnek, afelé tartunk

A kiskereskedelem is újra elszenvedheti, ha nem lesz elegendő a jelenleg is várt, fegyelmezett magatartás. – Teljesítette a küldetését az első hullámban, de ilyen ellenkezésben hamar kevés lenne a vásárlási idősávok bevezetése, mivel az csak az áruházakon belül oldaná meg a problémát. Továbbra is az döntene, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseket is jól teljesítő kereskedelmen kívüli helyzetekben az emberek tiszteletben tartják-e a védekezés szabályait – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba szerint az idősáv visszaállításával a maszkellenesek azon is háboroghatnának, hogy nem járhatnak boltba úgy, ahogy a kedvük tartja, holott a mindenkit szorongató helyzetet leginkább az ő mostani hozzáállásuk idézné elő.

– Mi alapján vonják kétségbe a vírustagadók az egészségük megóvására felesküdött szakemberek szavait, akik hetek óta javasolják a maszkhasználatot, ami a legenyhébb korlát mindannyiunknak? – vetette fel a bolti dolgozók képviselője,

aki úgy látja: hamarosan drámai helyzetbe kerülhetünk, mivel például a szennyvízvizsgálatok is arra utalnak, hogy heteken belül berobbanhat a járvány, amiről már elhangzott, hogy ha eléri az időseket, durvább pusztítást végezhet, mint az első alkalommal.

További részletek ITT olvashatók.

(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Előző sztori

Átadták a megújult makói óvodát

Következő sztori

Marad a nyugodt, késő nyári idő

Legutóbbi hasonló cikkek