Tömeges kizárások kezdődtek az MSZP-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2019. május 26. Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetõje sajtótájékoztatót tart az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Tömeges kizárások indultak el az MSZP-ben, a Magyar Hírlap birtokába került dokumentum szerint 701 embert zártak vagy zárnak most ki a pártból. Az elnökség 61 alapszervezet törlését indítványozta. Olyanokét, amelyek nem a jelenlegi elnököt támogatják. 

A Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentum szerint az MSZP elnöksége egy, a tagság körében megtartott szavazás alapján saját hatáskörében azt kezdeményezte a párt választmányánál, hogy 61 alapszervezet 701 tagját ne vegye figyelembe a soros tisztújító kongresszust összehívó határozatában. Ennek a kongresszusi küldöttek számának meghatározásánál is jelentősége van. Az alapszabály szerint a megyei és fővárosi szövetségek a taglétszám függvényé­ben választanak küldötteket.

A 701 párttag formális kizárása azt jelenti, hogy az érintett megyék minimum tizennéggyel kevesebb küldöttet tudnak küldeni a párt tisztújítására. Mint kiderült, olyan szervezeteket zártak ki, amelyek nem Tóth Bertalan elnök újraválasztását javasolnák.

A lista alapján 72 párttagot zártak ki Borsodban, 177-et Fejérben, 45-öt Kapuváron, 35-öt Hajdú-Bihar-ban, 79-et Komárom-Esztergom-ban, 21-21-et Somogyban és Szabolcs-Szatmárban, nyolcat Veszprém megyében. A történet legdurvább fejezetét Pest megye jelenti, ahol harminc (!) helyi szervezetet és 243 (!) tagot érint a retorzió.

Az alapszervezetek kizárását azzal indokolták, hogy nem rendezték meg helyben a tisztújítást, tehát nem tartották be az alapszabályban rögzített szervezeti és működési rendet. Több tucat olyan alapszervezetet találtunk a listán, amelynél 2012 óta nem volt tisztújítás, ugyancsak több tucatra tehető azok száma is, amelyek 2016 óta csak formálisan működnek, ha egyáltalán léteznek.

Előző sztori

Új lendületet vesz a székely kezdeményezés

Következő sztori

Ismét sima győzelem a Nexe ellen

Legutóbbi hasonló cikkek