//

Támogatja a kormány a műanyagok kiváltását

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint idén a kormány tízmilliárd forintot biztosít az egyes műanyagtermékeket helyettesítő készítmények gyártására, és létrehozza a hazai műanyagipari tudományos klasztert – írja a Magyar Nemzet.

A jogszabály kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni az ezen termékeket helyettesítő – az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas – készítmények gyártását. Az idei tízmilliárd forint után 2021 és 2025 közti időszakban elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál – írja a határozat.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ebben meg kell fogalmazni:

  • a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerét,
  • a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjait,
  • a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozását, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérését, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálását, illetve a
  • hazai hulladékipar ágazati monitoringrendszerének kialakítását.
Előző sztori

A globalizáció történetével foglalkozó kutatócsoport alakult az SZTE-n

Következő sztori

Megváltozott a villamosok menetrendje

Legutóbbi hasonló cikkek