Közélet

Támogatja a kormány a műanyagok kiváltását

Támogatja a kormány a műanyagok kiváltását

2020. augusztus 9., vasárnap
Támogatja a kormány a műanyagok kiváltását

Megjelent a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint idén a kormány tízmilliárd forintot biztosít az egyes műanyagtermékeket helyettesítő készítmények gyártására, és létrehozza a hazai műanyagipari tudományos klasztert - írja a Magyar Nemzet.

A jogszabály kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni az ezen termékeket helyettesítő – az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas – készítmények gyártását. Az idei tízmilliárd forint után 2021 és 2025 közti időszakban elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál – írja a határozat. A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ebben meg kell fogalmazni:

  • a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerét,
  • a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjait,
  • a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozását, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérését, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálását, illetve a
  • hazai hulladékipar ágazati monitoringrendszerének kialakítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.