Országos tornán fociztak a Szent Ágotás gyerekek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Állami gondoskodásban élő gyerekeknek rendezett Országos Labdarúgó Tornát Szegeden a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány. Szombaton 41 csapatban, összesen 450 gyermek- és lakásotthonokban illetve nevelőszülőknél élő fiatal küzdött az elsőségért a Szent Gellért Fórum pályáin. A résztvevők szerte az országból érkeznek a Tisza-parti városba – nemcsak a Szent Ágota feladatellátásához tartozó nyolc megye területéről, hanem más, katolikus fenntartású intézményekből is.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál a sportéletrend a mindennapok része. A teljes feladatellátási területen – amely júliustól jelentősen bővült – minden gyermeknek lehetősége van a rendszeres mozgásra, de a szervezett sportéletnek köszönhetően csaknem ezer gyermek sportol aktívan. Sokéves hagyománya van a labdarúgó mérkőzéseknek is, ám az országos focitorna először került Szegedre. Itt három korcsoportban: gyermek, serdülő és ifi kategóriában, 8 pályán mérték össze felkészültségüket a mérkőzések során.

–A sportéletrendünknek, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál már évek óta működik, van egy mottója: „ Élj és játssz becsülettel!” Ennek a kultúrájára, értékére igyekszünk mindenki figyelmét felhívni az országos tornával – mondta Kothencz János, főigazgató a megnyitón.

A kezdőrúgást Szántai Levente végezte el, aki 112-szer szerepelt bajnoki mérkőzésen a Szeged–Csanád Grosics Akadémia felnőtt csapatában. A korábbi kapus, aki jelenleg pszichológusként dolgozik az utánpótlás csapatánál, a torna résztvevőit arra biztatta, hogy a futball szeretetét használják úgy, mint egy jolly jokert: ha valami nehéz feladattal állnak szemben bátran húzzák elő ezt a lapot, mert segít megküzdeni minden nehézséggel.

Hogy ez mennyire igaz, azt a nevelőszülőknél élő, 16 éves Pintér Maximilián példája is mutatja. A Mindszent igazolt játékosa a tornán a Nagymenők csapatában lépett pályára. Mint mondta: nagyon sok helyzetből kisegítette már a sport. –Mikor gondjaim akadtak, egyszerűen csak lementem focizni, és jól éreztem magam. Most már nem bírom abbahagyni, az életem részévé vált a labdarúgás – vallja.

Az egész napos rendezvény eredményhirdetéssel zárult, ahol minden korcsoportban több különdíjat is kiosztottak. A díjakat Szili-Balogh Mária, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Módszertani Intézményének vezetője és Mitykó András, az ÁGOTA Alapítvány Kuratórium elnöke adta át a legjobbaknak. Az országos labdarúgó tornán gyermek kategóriában a kiskunfélegyházi csapat, serdülőknél a Bácsalmás, míg a legidősebbeknél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sportcsillagok végeztek az első helyen.

Sándor Judit képgalériája:

Előző sztori

Folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma Szerbiában

Következő sztori

Közjegyző: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni!