///

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fontos tudnivalót közölt a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldal, amely azt írja egy most megjelent kormányrendelet-módosítás szerint, hogy nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők hatósági házi karanténjának idejére – olvasható az Origo összeállításában.

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el. 

Ez azt jelenti, hogy értelemszerűen így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt – ezt tartalmazza a most megjelent kormányrendelet-módosítás.

Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli.

Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak hazatérése után nemcsak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie. Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. 

Mi van akkor, ha valaki koronavírussal fertőződött meg?

Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben már igazolt koronavírus-fertőzésről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént. 

Természetesen azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben – rendeli el.

A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását, így a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. A nyaralást tervezőknek továbbra is elsősorban a belföldi nyaralást javasolják.

(Kiemelt kép: Komka Péter/MTI)

Előző sztori

Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac

Következő sztori

Csapadékosra fordul az időjárás a következő napokban

Legutóbbi hasonló cikkek