Tudomány

Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

2020. augusztus 29., szombat
Magnetométerrel kutattak Csomorkányon

A magnetométeres felmérés a régészek által ma már széles körben használt kutatási módszer, egyben a zöldmezős beruházások beépítetlen területén a régészeti jelenségek műszeres kutatásának egyik legjobb módja – mondta Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a műszer a föld mágneses terének apró változásait méri.

A felszín alatti régészeti jelenségek nagy részének mágneses eltérései vannak a környezetükhöz képest, s ezeket az anomáliákat térképre vetítve előzetes képet mutat a műszer egy régészeti lelőhelyről, még az ásatás megkezdése előtt.

A felmérés a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által támogatott, Csomorkány település (mezőváros) 2019–2020. évi régészeti feltárása, kutatása pályázat keretében valósult meg és a korábbi kutatások eredményei alapján kijelölt egyhektáros területen valósult meg.

– A felmérés célja – fogalmazott Csányi Viktor –, hogy a lelőhely egy központi részéről képet alkothassunk, megkönnyítve a későbbiekben feltárandó kutatószelvény helyének meghatározását.

A vizsgálat eredményét a mérések elemzését követően, várhatóan napokon belül a múzeum rendelkezésére bocsátják a Várkapitányság szakemberei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.