Világtükör

Kihalófélben lévő indiai törzs több tagja fertőződött meg koronavírussal

Kihalófélben lévő indiai törzs több tagja fertőződött meg koronavírussal

2020. augusztus 27., csütörtök
Kihalófélben lévő indiai törzs több tagja fertőződött meg koronavírussal

Úgy tudni, a nagy andamán nevű törzs alig több mint 50 tagot számlál, akik többnyire a szigetcsoport 37 szigetének valamelyikén élnek. A nagyjából 400 ezer lakosú Andamán- és Nikobár-szigeteken a június eleji első eset óta 2985 Covid-19-es esetet regisztráltak, 41-en haltak meg.

A Strait-szigeten, Port Blair város közelében élő veszélyeztetett nagy andamánok törzsében a múlt héten észlelt esetek után mind az 53 tagot tesztelték - mondta el Avidzsit Roj, az egészségügyi hatóság vezetője. A négy fertőzött közül ketten kórházban, ketten karanténban vannak.

A törzs hat tagja, akik hosszabb ideje élnek a városban, a múlt hónapban kapták el a betegséget, már meggyógyultak. Roj szerint a legfontosabb, hogy megállítsák a járvány terjedését a szigetcsoport veszélyeztetett törzsei körében.

Andamán- és Nikobár-szigeteken a nagy andamánokon kívül négy veszélyeztetett törzs él: a dzsaravák, az észak-szentinelézek, az ongék és a sompenek. A dzsaravák és az észak-szentinelézek nem nagyon integrálódtak, az utóbbiak senkit sem engednek a szigetükre. Tavaly egy John Allen Chau nevű amerikait nyilakkal öltek meg, amikor megpróbálta meglátogatni őket.

A londoni központú Survival International nevű törzsi jogvédő szervezet szerint a nagy andamánok több mint ötezren voltak, amikor az 1850-es években a brit birodalom gyarmatosította a szigeteket.

(MTI, fotó: Getty Images)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.