Egyetem

Kevert képzéssel indul a tanév a szegedi egyetemen

Kevert képzéssel indul a tanév a szegedi egyetemen

2020. augusztus 8., szombat
Kevert képzéssel indul a tanév a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem vezetőségének vezérelve az óvatosság: a normál és a teljes távoktatás között, kevert képzéssel indítják a tanévet. Rovó László rektor szerint az intézmény mind a hazai, mind a nemzetközi rangsorok élmezőnyében tartja pozícióját. A siker kulcsát a hagyomány és fejlődés harmóniájában látja - írja a Délmagyar.

A lap interjújából kiderül, hogy akoronavírus okozta nehézségek tükrében felettébb sikeresnek ítélte Rovó László rektor az idei felvételi eljárás eredményeit. A tavalyival majdnem megegyező számú, összesen 5906 új hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre. Rovó elmondta, hogy az intézmény vezetőségének reményei szerint a pótfelvételi eljárás során az új hallgatók száma jelentősen tovább emelkedik majd. Az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja több mint 440 képzést hirdetett a pótfelvételizők számára, akik augusztus 9-ig jelentkezhetnek a költségtérítéses és – idén először – az államilag finanszírozott képzésekre is. A rektor a felsőoktatási intézmény pozícióját kimagasló­nak ítélte mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A brit QS ranglistán évek óta a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar intézmény, világviszonylatban pedig az 501-510. helyen áll. – A hazai rangsorok az első három között pozicionálják a Szegedi Tudományegyetemet. A hallgatói létszámot tekintve a harmadik legerősebb felsőoktatási intézmény vagyunk. Nemzetközi viszonylatban pedig azt kell látni, hogy a Föld mintegy harmincezer egyeteme közül, általában az első 1500-2000 egyetemet szokták rangsorolni. E listák első harmadában kapunk helyet, ami az anyagi lehetőségeink tükrében kimagasló eredményként értékelendő – fejtette ki.

Hagyomány és fejlődés

Nézetei szerint az intézmény sikerességének kulcsa a hagyomány és a fejlődés harmóniája. – Jövőre leszünk százévesek, azonban az egyetem tudásközösségének gyökerei még messzebbre nyúlnak, utóbbi 440. évfordulóját ünnepli a következő évben. E tapasztalat, életút stabil alapot jelent számunkra – fogalmazott, majd hozzátette: az elkövetkezendő években a Szegedi Tudományegyetem lesz a dél-alföldi régió fő szervezőereje, mely az oktatási-kutatási tér mellett az ipari fejlődést is jelentősen meghatározza. – Intézményünk lehetőséget kapott, hogy az európai, tudományos-kutatási térben nagyon komoly szerepet tudjon betölteni. A tudásbázisunk kimagasló és stabil. A dél-alföldi régió azonban nem a legsikeresebben vette az elmúlt húsz évet az ipari fejlődés tekintetében. Az Európai Unió azonban rájött, hogyan tudná biztosítani a versenyképességét a nemzetközi versenyben, melyben egységként jelenik meg. Olyan lehetőségeket biztosít e kevésbé fejlett régióknak, amelyek révén igen komoly iparfejlesztést tudunk véghez vinni – részletezte.

Arany középút

A tanévkezdéssel kapcsolatban elmondta, az egyetem vezetőségének legfőbb vezérelve az óvatosság. – Hogy hazánk ilyen jól átvészelte az első hullámot, egyértelműen azzal magyarázható, hogy több mint hatvan százalékkal sikerült csökkenteni a korábbi életünkre jellemző kontaktszámot. Ennek alacsonyan tartása a legfontosabb. Éppen ezért olyan szerkezetet igyekeztünk kialakítani, amelyből bármelyik irányba flexibilisen el tudunk lépni. A normál és a teljes távoktatás között, kevert képzéssel indítjuk el a tanévet, azaz a nagy létszámú, több mint százfős előadásokat távoktatás formájában tartjuk majd meg, a kisebb közösségeket érintő, gyakorlati képzések pedig tantermi oktatás keretében zajlanak majd – fejtette ki, majd hozzátette: a távoktatás bevezetése alapvetően szerepelt az egyetem távlati tervei között, így e kényszerűségre korántsem visszalépésként, sokkal inkább előnyként tekint. – A világ legjobban kontrollált távoktatási rendszerének vagyunk immár a részei, amelyhez már mi is fejleszthetünk anyagokat például a Harvard egyetem mellett – közölte Rovó László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.